Kanserle savaşta beslenme ipuçları

Güncelleme Tarihi:

Kanserle savaşta beslenme ipuçları
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2021 16:09

 İzmir Özel Sağlık Hastanesi Beslenme ve Diyet Kliniği Diyetisyeni, aynı zamanda psikolog olan Sinem Adilak, hastaların tedavi sürecinde önemli rol oynayan doğru beslenme konusunda ipuçları verdi. Kanserle mücadele eden kişilerde sıklıkla kilo kaybının görüldüğünü belirten Adilak, bu süreçte vücut bağışıklığının doğal besinlerle desteklenmesi gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi:

Haberin Devamı

 

“Kanser, hücrelerin kontrolsüz çoğalması olarak tanımlanır. Bizler biliriz ki, kanser vakalarının neredeyse üçte biri beslenme kaynaklıdır. Sigara kullanımı, dumanlanmış besinlerin fazla tüketimi, sebze-meyvenin yetersiz alımı, yağlı ve şekerli besinler, aşırı alkol kullanımı kanser riskini artıran faktörler arasındadır. Kemoterapi veya radyoterapi tedavisi gören hastalarımızda süreç içinde tat ve kokuda aşırı duyarlılık, bulantı ve kusma, hızlı kilo kaybı, ishal ve kabızlık, ağız içi yaralar gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Bizler beslenme uzmanı olarak, kanser hastalarına bu süreçte sunduğumuz önerilerle kilo kaybını önlemeyi ve bağışıklığı doğal besinlerle desteklemeyi amaçlıyoruz.”

YAĞ VE BAHARATTAN KAÇININ

Haberin Devamı

Hastaların yeterli protein ve kalori alabilmesi için et, yumurta, peynir, kuru baklagil, sebze-meyve, tahılları yeterli ve dengeli şekilde tüketmesinin önemli olduğunu vurgulayan Sinem Adilak, bulantı ve kusma sıklıkla oluyor ise sıvıların zamana yayılarak tüketilmesi gerektiğini kaydetti. Adilak, “Bu süreçte en büyük kurtarıcımız krakerler ve kızarmış ekmekler olacaktır. Yağlı ve çok baharatlı gıdalardan da uzak durmayı bulantıyı tetiklememek adına önermekteyiz. Tedavi süresince ve tedavi sonrasında bolca sebze, kuru baklagil ve greyfurt hariç meyve tüketilmeli. Yağlı ve şekerli besinlerden, asitli meşrubatlardan, şarküteri ürünlerinden uzak durulmalı. Günde minimum 10 bardak su içilmeli. Az yağlı süt ve süt ürünlerini tercih edilmeli. Yağsız et, derisiz tavuk, hindi ve balık yenilmeli. Kiloyu korumak için hafif şiddetli fiziksel aktivite yapılmalı” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!