Kalp krizi önceden anlaşılır mı?

Güncelleme Tarihi:

Kalp krizi önceden anlaşılır mı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2021 22:00

Kardiyoloji uzmanı Dr. Uğur Hepçivici, hastaların merak ettiği konulardan birinin de kalp hastası olup olmadığı, kalp hastası ise ne zaman kriz geçireceği ya da kriz geçirme ihtimalinin yüksek olup olmadığı olduğunu belirterek, bu konuda merak edilen soruları yanıtladı.

Haberin Devamı

KALP krizinin genellikle kalp damarı iç örtüsünün (endotel) hemen altında biriken plak dediğimiz yağlı içeriğin yırtılıp kan ile temas etmesi sonucu pıhtı oluşması ve oluşan pıhtı nedeniyle o damarın kan akımının kesilmesiyle başladığını belirten Özel Gaziemir Akut Kalp Damar Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Uğur Hepçivici, yapılan araştırmalarda kalp krizine daha çok damar içerisinde hafif derecede (yüzde 20-40 oranında) darlık oluşturan plakların neden olduğunun belirlendiğini söyledi. Bu plaklar yeteri kadar darlık oluşturamadıkları için efor testi, sintigrafi gibi tarama testleriyle saptanamayabildiklerini dile getiren Hepçivici, “Bu nedenle kalp muayenesi olup sağlam çıkan bazı hastalar kısa süre sonra kalp krizi ile acile başvurabilmektedirler” dedi.

Haberin Devamı

HAYATI ZİNDAN ETMEYİN

Kalp krizinin ne zaman geçirileceğini önceden tespit edilmesinin mümkün olmadığını kaydeden Hepçivici, şunları söyledi: “Nasıl önceden deprem olunacağı tespit edilemiyorsa, bir insanın ne zaman kalp krizi geçireceğini de tespit etmek şu an için mümkün değil. Fakat sağlığın her alanında olduğu gibi kalp hastalıklarında da hızlı gelişmeler yaşanıyor. İnsanlar yaşamları boyunca bazı tedbirler almalı. Yüksek riskli bir hastaya bu riskleri modifiye etmek amacıyla tedavi seçenekleri sunarız. Ancak risk faktörü çok az olan hastaya da kalp krizi geçirme riski azalsın diye tedavi uygulayamayız. Polikliniklere kalp kontrolü için başvurmak normal ve gereklidir; ancak bunu psikolojik sorun haline getirip ‘kalp krizi mi geçireceğim’ diye hayatı yaşanmaz hale getirmek doğru değil.”

KORUNMAK İÇİN BUNLARI YAPIN

KALP krizinden korunmak için bazı tavsiyelerde bulunan kardiyoloji uzmanı Dr. Uğur Hepçivici, şu bilgileri verdi: “Yağsız, şekersiz bitkisel ağırlıklı beslenme, sigaradan uzak durma, hipertansiyon-diyabet gibi hastalıkların doğru tedavisi, ilaç tedavisi, düzenli uyku, yeterli egzersiz ile damar içerisinde oluşan bu plaklar stabil hale gelir. Yırtılma ihtimalleri ciddi oranda azalır. Bununla birlikte kalp krizi geçirme ihtimaliniz de ciddi oranda azalır. Sigarayı bırakmanız, diyabet ve hipertansiyon hastasıysanız tedavinize sıkı sıkıya uymanız, egzersiz yapmanız bu nedenle çok önemli. Yağsız, şekersiz, bitkisel ağırlıklı beslenmenin kalp damarlarınızda bu plakların oluşumunu ciddi oranda azalttığı bilinmektedir. Doğru beslenmek çok önemli. Sigarayı bırakın, yeteri kadar uyuyun, egzersiz yapın, stresle baş etmeyi öğrenin, doğru beslenin.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!