Kalp hastalarına Ramazan ayında beslenme önerileri

Güncelleme Tarihi:

Kalp hastalarına Ramazan ayında beslenme önerileri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2021 21:12

ORUÇ tutmak isteyenlerin mutlaka sahura kalkması gerektiğini vurgulayan Özel Gaziemir Akut Kalp Damar Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağla Yüksek, uykunuzun bölünmesi ve kalkıp bir şeyler yemeninin zor gelebileceğini ifade ederek, ancak neredeyse 15 saat süren açlık durumunun, sahura kalkmayarak 18-19 saate çıkmasının vücut için ciddi bir dengesizliğe neden olacağını söyledi.

Haberin Devamı

Kan şekerinin gün ortasına doğru iyice düşeceğini, bu dengesizliğin oruç tutanı halsizlik, sinirlilik ve baş ağrısıyla baş başa bırakacağını kaydeden Yüksek, bunun yanında iftarda daha kontrolsüz besin tüketerek hem ağırlık yönetiminin tehlikeye gireceğini hem de kan şekerinde dengesizlikler olacağını bildirdi.

NELER TÜKETİLMELİ?

Çağla Yüksek, Ramazan ayında nelerin tüketilmesi gerektiği konusunda da şu bilgileri verdi: “Sahurda yumurta, peynir, ceviz, yoğurt veya kefir gibi sindirim sistemini çok yormayacak besinler tüketilmeli. Sahuru hafif bir kahvaltı gibi düşünebiliriz. Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar hem tok tutar, hem de vücut için gerekli enerjiye katkıda bulunur. Turşu, zeytin, tuzlu yağlı tohumlar, baharatlar, konserve ürünleri, gün boyu susamanıza sebep olur. Sahurda tercih edilmemelidir. Posa lif alımını artırabilmek için iftarda ve sahurda domates, salatalık, yeşil yapraklı sebzelerle hazırlanan salatalar da tercih edilebilir. Önemli noktalardan biri sıvı alımıdır. Günlük ihtiyacımız 2-2.5 litredir ve tüm gün susuz kalacağımız için sahurda ve iftar sonrası su tüketimine önem verilmeli, iftardan sahur bitimine kadar sık aralıklarla bol su tüketilmelidir. Çorba, sindirim sisteminizi harekete geçirecektir. Çorbanın ardından birkaç zeytin, peynir tüketilebilir. Ana yemekte ise etli veya tavuklu sebze yemekleri, ızgara et, tavuk veya balık tercih edilebilir. Haftada iki kez ana yemek olarak kuru fasulye, nohut, bakla, mercimek gibi bol posalı lifli besinler yenmelidir. Ara öğün olarak taze meyveler, yoğurt, yağlı tohumlar, kuru meyveler tüketilmeli. Özellikle kahveye sınır getirilmelidir. Tatlı tüketilecekse pasta, börek, baklava gibi hamur işlerinden uzak durup tercihi sütlü tatlılardan yana kullanmak, her zaman en iyisidir. Uzun açlıktan sonra birden yemek yeme isteğinizin önünde durun. Yavaş yiyin, çok çiğneyin. Kontrolsüzce yemek, normalden fazla yemenize sebep olarak sindirim sistemi problemlerine ve ağırlık artışına sebep olabilir. Yürüyüşlerinize ara vermeyin. İftardan bir saat sonra hafif tempoyla, kendinizi yormayacak şekilde en az 20-30 dakika yürüyün. İftardan sonra hemen yatılmamalı. İftarda çok yağlı veya tuzlu besinler tükettiyseniz, hemen yatmanız reflü gibi mide problemleri yaratır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!