Kalbinizi iyi dinleyin

Güncelleme Tarihi:

Kalbinizi iyi dinleyin
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2021 17:42

Özel Gazi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Barış Yanık, kalp damarı tıkanıklığının önemine dikkat çekerek uyarılarda bulundu, öncelikle sigara kullanımından uzaklaşılmasını istedi.

Haberin Devamı

KORONER Arter, yani kalp damarı tıkanıklığının, kalbi besleyen atardamarların plaklarla daralması olduğunu belirten Özel İzmir Gazi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Barış Yanık, “Damar tıkanıklığı hafif formlarında damardaki kan akışını önemli derecede bozmaz ve hastada herhangi bir şikayete neden olmaz, ancak tıkanıklık ilerledikçe damardaki kan akışı bozulur ve semptomlar ortaya çıkmaya başlar” dedi. Bazı hasta gruplarının daha riskli olduğunu kaydeden Dr. Yanık, “Diyabet, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol hastaları, sigara içenler, ailesinde kalp hastalığı olanlar daha sık kontrol olması gerekir” diyerek uyardı.

EN SIK ŞİKAYETLER

Kalp damarında ciddi tıkanıklık olan bir kişinin yaşadığı sık şikayetlerin yürümek, merdiven, yokuş çıkmak ya da kişinin kendisini zorladığı herhangi bir eforla ortaya çıkan göğüs ağrısı olduğunu belirten Dr. Yanık, şöyle devam etti: “Ağrı genellikle baskı, sıkışma, yanma şekillerinde olur, göğüs ağrısına kolda ağrı ya da uyuşma, sırtta, boyunda ve çenede ağrı eşlik edebilir, eforla ortaya çıkan ağrı dinlenmekle bir kaç dakika içinde genellikle geçer. Tıkanıklığın daha fazla ilerlediği durumlarda eforla ortaya çıkan ağrının yanında istirahatte de ağrı olabilir. Her hastada göğüs ağrısı şeklinde ortaya çıkmayabilir, bazen eforla nefes darlığı ve yorgunluk şeklinde belirti verebilir. Bu durum özellikle diyabet hastalarında daha sık görülür. Bazı diyabet hastaları hiç şikayeti olmadan damar tıkanıklığı yaşayabilirler, hatta kalp krizi bile geçirebilirler ki biz bu duruma sessiz kalp krizi diyoruz.”

Haberin Devamı

TANI ALINCA NE YAPILMALI

Kalp damar tıkanıklığı tanısı alan bir hasta için öncelikli bazı tedbire ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Dr. Barış Yanık, “Diyabet hastalığı varsa kan şeker seviyesi düzene sokulmalı, kolesterol yüksekliği varsa düşürülmeli, kan basıncı kontrolü sağlanmalı ve en önemlilerinden birisi sigara içiliyorsa mutlaka bırakılmalıdır. Çünkü kalp damarlara en fazla zarar sigaradan gelir. Bu genel tedbirleri aldıktan sonra tedavi aşamasına gelince; eğer ciddi damar tıkanıklığı ya da damar tıkanıklığına bağlı ciddi şikayetler yoksa ilaç tedavisi ilk seçenektir. Ancak ciddi damar tıkanıklığı ve hastanın ilaçlara dirençli şikayetlerinin olması durumunda balon stent veya açık kalp cerrahisi yani bypass yöntemiyle damar açılması işlemi yapılabilir” dedi

Haberin Devamı

.
KALP YETMEZLİĞİ
KONUSUNDA DİKKAT

Kalp yetmezliğinin sık belirti ve bulguları hakkında bilgiler veren Dr. Barış Yanık, “Eforla ortaya çıkan aşırı yorgunluk, nefes darlığı gibi belirtilerdir. Bu belirtiler hastalığın şiddetine ve kişiye göre değişebilir. Bazı hastalar hastalığın erken evrelerinde günlük işlerini rahat yaparken, biraz kendilerini yorgunluk çekerler. Hastalık ilerleyince günlük işlerini rahat yapamaz hale gelirler. Daha da ilerlediğindeyse istirahat halinde bile yorgunluk çekerler” dedi. Bu konuda en önemli tedavinin ilaç olduğunu kaydeden Dr. Yanık, “İlaçlar kalbin üzerindeki yükü alarak daha az nefes darlığı ve yorgunluk hissederler. Altta yatan sebep varsa onu bulup ortadan kaldırmak gerekir. Eğer altta yatan sebebi ortadan kaldırmamıza rağmen kalp yetmezliği düzelmiyorsa o zaman pil tedavisi uygulanabilir” diye konuştu

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!