İzmirli kadınlardan UNESCO'ya mektup

Güncelleme Tarihi:

İzmirli kadınlardan UNESCOya mektup
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2019 11:08

İzmir Sasalı Köyü'nün kadınları, yaşam alanları olan Gediz Deltası'nın UNESCO Dünya Doğa Mirası ilan edilmesi için 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde UNESCO'ya mektup gönderdi.

Haberin Devamı

Sasalı sakinleri ve bölgede yaşayan tüm insanların hayatında yeri doldurulamaz bir öneme sahip olan Gediz Deltası. Tuz üretimi, geleneksel kıyı balıkçılığı, toplanan deniz börülceleri, sepet yapımında kullanılan sazlar, binlerce dönüm tarım alanında üretilen ürünlerle Gediz Deltası, bugün sadece bölgede yaşayan insanların değil Türkiye’deki milyonlarca kişinin yaşamına dokunuyor.

 MEKTUP GÖNDERDİLER

Tüm bu zenginliğe yaşamlarının başından beri tanıklık eden Sasalılı kadınlar, çocuklarının ve ailelerinin yuvası olan Gediz Deltası için UNESCO Dünya Mirası Komisyonu’na 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde mektup gönderdi. Kadınlar yazdıkları mektupta, kentleşme baskısının önlem alınmazsa Delta’yı yok edebileceğinden endişe ettiklerini vurguladı. Gediz Deltası’nın gündelik hayatlarının ayrılmaz bir parçası olduğunun altını çizen Sasalılı kadınlar, bu alanın zarar görmesinin bölgedeki canlılarla beraber kendilerini de doğrudan etkilediğini söyledi. Yaşam ve geçim kaynakları olan Gediz Deltası’nın korunarak gelecek nesillere armağan edilmesi için yardım talep eden kadınlar, konuyla ilgili üstlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını bildirdi. Sasalılı kadınlar, yetkili kurumlardan İzmir’in Gediz Deltası’nın UNESCO Dünya Doğa Mirası ilan edilmesi için gerekli başvuruların yapılmasını beklediklerini ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!