İzmirli balıkçı esnafı: Müsilaj satışları düşürdü

Güncelleme Tarihi:

İzmirli balıkçı esnafı: Müsilaj satışları düşürdü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2021 17:52

İzmirli balıkçı esnafı: Müsilaj satışları düşürdü

Haberin Devamı

BALIK av yasağının 15 Nisan'da başlamasının ardından Marmara Denizi'ni etkisi alan müsilaj olayı, İzmir'de balık satışlarını etkiledi. Tarihi Kemeraltı Çarşısı'ndaki Havra Sokağı'nda taze balık satışı yapan esnaf, halk arasında deniz salyası olarak da bilinen müsilajın Ege Denizi'nde görülmediğini belirterek, vatandaşlardan balık tüketimi alışkanlıklarını değiştirmemelerini istedi.

Marmara Denizi'nde ve Çanakkale Boğazı'nda görülen müsilaj, balık tüketimi konusunda endişelere neden oldu. Beyaz, köpüksü ve yapışkan madde olan müsilajın balıkları zehirlediği iddiaları, İzmir'de satışları olumsuz etkiledi. İzmir'in en aktif alışveriş alanlarından Havra Sokağı'nda balık tezgahlarının ziyaretçileri azaldı. Tezgahlarda çipura ve levreğin kilosu 45, sardalye, palamut ve hamsinin ise 20 liradan satılıyor

Uzun yıllardır balık satışı yaparak geçimini sağlayan esnaflardan Hasan Kalkan, vatandaşlarda yanlış bir algı oluştuğunu belirtip, "Marmara'yı etkileyen deniz salyası Ege kıyılarında olmadığı için pek sorun yok. Ama milletin kafasında öyle yer etmiş, her gelen soruyor müsilaj var mı? diye. Bizim Ege balıklarında olmaz. Ama balık tüketimini haliyle etkiledi. Fiyatlar standart değişmedi. Havalar sıcak olduğu için biraz sıkıntı yaşanıyor" dedi.

Balık almaya gelen vatandaşlardan Ayşe Tekin ise, "Müsilaj Ege'ye doğru gelecek diyorlar. Ama inşallah olmaz. Bir çaresine bakarlar umarım. Bizim bu taraflara gelmediği için bir nebze daha rahatız. Ama inşallah gelmez. Bir an önce önlemini almalarını istiyorum" diye konuştu.

'BALIĞI GÜVENLE YİYİN'

Balığın hem sağlıklı hem de en ucuz gıdalardan biri olduğuna dikkat çeken satıcı Hasan Gündoğdu, "Müsilaj Ege'de yok. Olsa da kıyıda olur. İnsanlar yanlış anlıyor. Gelsin millet balığını alsın. Zaten yiyecek başka bir şey kalmadı. İşlerimiz düşüyor. İnsanlar tedirgin oluyor. Çoluğuna çocuğuna yedirdikleri için acaba bir şey olur mu diye korkuyorlar" dedi. Denizde ortaya çıkan müsilajın ekolojik sebeplerden kaynaklandığını, balıkları etkilemediğini savunan balıkçı esnafı İzzettin Yedikardeş ise şunları söyledi:

"Salyanın toplandığı yerlere dikkat edilirse denizin bittiği yerler oluyor. Denizin ortasında öyle bir sorun yok. Bizim Ege Denizi'nde bu sorun zaten yok. Olmaz da inşallah. Bu sorun ekolojinin bozulmasından kaynaklanıyor. İnsanlar her şeyden etkileniyor. Kuş gribi olayında millet tavuk yemeyi kesti. Biz o zaman da tükettik. Bize bir şey olmadı. Balık da aynı. Balıklar denizin ortasında yakalanır. Kıyı balıkçılığı yok. O nedenle müşteriler gelip güvenle yiyebilir"

Nevra UÇKAÇ / İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!