İzmir Polonya'yı hedef pazar belirledi

Güncelleme Tarihi:

İzmir Polonyayı hedef pazar belirledi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2017 11:44

İzmir Polonya'yı hedef pazar belirledi

Haberin Devamı

TÜRKİYE'nin 2023 yılı ihracat hedeflerine ulaşması için katma değerli ürün ihracatına ağırlık veren projeleri hayata geçiren Ege İhracatçı Birlikleri, hedef pazarlara yönelik organizasyonlarını da sürdürüyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından başlatılan TİM AKADEMİ 10 İl 10 Ülke programı çerçevesinde, Polonya ile eşleşen Ege İhracatçı Birlikleri, 11 Ocak 2017 tarihinde 'Hedef Pazar Polonya' etkinliğini gerçekleştirecek.
Ege Bölgesi Sanayi Odası ile işbirliğinde, 26-28 Eylül 2016 tarihlerinde 150 kişilik bir işadamı heyetiyle Polonya'ya ticaret heyeti organizasyonu gerçekleştirdiklerini belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, bu sefer Polonya iş çevrelerini İzmir'de ağırlayacaklarını, İzmirli iş insanlarına Polonya pazarını anlatacaklarını kaydetti. İzmir iş dünyası olarak potansiyellerine güvendiklerini ve hedef pazarlar için harekete geçtiklerini anlatan Ünlütürk, "Ege İhracatçı Birlikleri üyelerinin Polonya'ya gerçekleştirdiği ihracat yıllık 154 milyon dolar seviyesinde. Türkiye'nin yıllık ihracatı ise 2 milyar 672 milyon dolar. 2016 yılında Polonya'ya ihracatta yüzde 15 gelişme gösterdik. Ancak bu ihracat rakamını yeterli görmüyoruz. İki ülke arasındaki siyasi ilişkiler ticaretimizi arttırmak için çok büyük olanaklar sağlıyor" diye konuştu.
POLONYA'YA TİCARET HEYETİ ORGANİZASYONU YAPILACAK
Polonya ile ticareti arttırmak için 2017 yılının ikinci yarısında Türkiye'den bir işadamı heyeti ile ticaret heyeti organizasyonu yapmayı planladıklarını da dile getiren Ünlütürk, "Türkiye üreterek, ihraç ederek ekonomisini güçlü tutabilir. Bu nedenle ihracatımızı arttırabileceğimiz pazarlara yönelik ticaret heyeti organizasyonlarına ağırlık vereceğiz. Bu çerçevede AB içinde gerek pazarı gerek önemli bir geçiş noktası özelliği itibariyle Polonya'ya yönelik Ticaret Heyeti hazırlıklarımıza start verdik. İki ülke arasında 6 milyar dolar seviyesinde olan ticaret hacmini 2023 yılında 15 milyar dolara çıkarmayı amaçlıyoruz" dedi.
KİMLER KATILIYOR?
Avrupa'nın gelişmekte olan ülkesi Polonya'yı 11 Ocak 2017 Çarşamba günü Swissotel Grand Efes'te düzenlenecek Hedef Pazar Polonya programında uzmanlar, Polonyalı işadamları ve bürokratlar ile Polonya'ya ihracat gerçekleştiren Türk işadamları anlatacak. Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Ege İhracatçı Birlikleri işbirliğinde, Halkbank ve Vodafone çözüm ortaklığında düzenlenen Hedef Pazar Polonya etkinliğinde; Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Polonya Ankara Büyükelçisi Maciej Lang açılış konuşmaları bölümünde yer alacak. Prof. Dr. Emre Alkin'in Moderatör olarak görev yapacağı 'Polonya'nın Bölgedeki Konumu ve Pazar Analizi' başlıklı oturumda TİM Genel Sekreteri Dr. Bader Arslan, Ekonomi Bakanlığı Varşova Önceki Ticaret Ateşesi Koray Akgüloğlu, DEİK Türkiye - Polonya İş Konseyi Başkanı Kemal Tahir Güleryüz ve Polonya Ticaret Odası Dış İlişkiler Dairesi Direktörü Büyükelçi Jerzy Drozdz söz alacak.
'Derinlemesine Polonya Pazarı' başlıklı panelde ise; DEİK Türkiye-Polonya İş Konseyi Karşı Kanat Başkanı Darius Oleszczuk, Polonya Türkiye Ticaret Odası Başkanı Marek Nowakowski, Coface Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Emre Özer ve UPS Türkiye Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Akın Şakar Polonya pazarını derinlemesine irdeleyerek, Türk iş adamlarına yol gösterecekler.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF

--- KUTU ---
POLONYA'YA NELER İHRAÇ EDİYORUZ?
Türkiye, 2016 yılında Polonya'ya 2 milyar 671 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Türkiye'nin Polonya'ya ihracatı 2015 yılında ise 2 milyar 333 milyon dolar seviyesindeydi. Türkiye'nin ihracatının gerilediği 2016 yılında Polonya'ya ihracatı yüzde 15 artış gösterdi. İhracatta, 654 milyon dolar ile otomotiv sektörü ilk sırada yer alırken, hazırgiyim sektörü 575 milyon dolar ile ikinci, 276 milyon dolarlık ihracatla tekstil sektörü üçüncü oldu.
Ege İhracatçı Birlikleri'nden Polonya'ya yapılan ihracat 2015 yılında 132 milyon 835 bin dolar iken, 2016 yılında yüzde 16'lık artışla 153 milyon 733 bin dolara çıktı. Ege'den Polonya'ya ihracatta kimya sektörü 25 milyon dolar ile ilk sırada yer alırken, Hazırgiyim sektörü 22 milyon dolarlık ihracatla kimya sektörünü takip etti. 2016 yılında Ege Bölgesi'nden Polonya'ya 15 milyon dolarlık dolarlık kuru meyve ihracatı olurken, elektrik ve elektronik ve tütün sektörleri de 11'er milyon dolar ihracata imza attı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!