Horlama ve uyku apnesi nasıltedavi edilir?

Güncelleme Tarihi:

Horlama ve uyku apnesi nasıltedavi edilir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2021 14:28

HORLAMANIN gerek aile içinde, gerek toplumda, daha önemlisi kişinin genel sağlığı açısından önemli bir sorun olduğunu belirten Ekol Balçova Tıp Merkezi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Ali Altuntaş, eşlerin uyku düzeninin bozulduğunu, kişinin iş hayatında verim eksikliği yaşayabildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Horlama ve uyku apnesinin pek çok nedenle ortaya çıkabildiğini ifade eden Altuntaş, “Çocukluk çağında sıklıkla görülen büyümüş bademcik ve geniz eti, önemli yer tutmaktadır. Erişkinlerde ise üst hava yolları denen burun ucundan akciğerlere kadar olan bölge ve ağız içi etraflıca araştırmayı gerektirmektedir. Burun içi kıkırdak ve kemik eğriliklerinin dışında normal burun etlerinin genişlemesi tıkanmaya yol açabilmektedir. Alerjik nezle, müzmin sinüzitler de bu bölgede önemlidir. Ayrıca burun içinde sinüzitler sonucu gelişen polipler ve özellikle genize yerleşen kitleler de tıkanıklıkta önemli bir yer alırlar. Bunun yanında obezite ve kişinin yaşam koşulları, horlama ve uyku apnesinin oluşmasında önemli faktörlerdir” dedi.

TANI KOYMA YÖNTEMLERİ

Haberin Devamı

Ağız ve boğaz bölgesindeki tıkanmaya sebep olan durumların da araştırılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Ali Altuntaş, şöyle devam etti: “Büyümüş dil, dilin geriye kayması, büyük bademcikler, yumuşak damağın ve küçük dilin sarkması, tıkanmaya ve horlamaya sebep olur. Gırtlak ve çevresi de araştırılmalıdır. Ses tellerinin tam açılmasını bozan bazı özel durumlar da horlamaya sebep olabilmektedir. Gelişim hatası olarak değerlendirilen üst ve alt çenenin geride olması, işin başka bir yönüdür. Bu bölgenin kemik yapısı da diş hekimliği fakültelerinde çene cerrahisi ile beraber tetkiki gerektirir. Zira bu durumlarda hava yolu ciddi bir şekilde solunumu engeller. Horlamanın yanında solunumun uyku sırasında 10 saniye ve daha fazla süre durması ve bunun birçok defa tekrarlaması ile karakterize uyku apnesi denen diğer bir durum da sağlık açısından çok önemlidir. Horlama ve uyku apnesinde yukarıda sayılan bölgelerin tetkiki sonunda kişi uyku laboratuvarında 1 gece takip edilir. Alınan bilgiler muayene bulguları ile beraber değerlendirilir. Hafif, orta ve ağır obstrüktif apne olarak sınıflandırılır.”

NEDENE GÖRE TEDAVİ

Tedavinin nedene göre yapıldığını belirten Altuntaş, hafif ve orta derecede uyku apnesi olanların cerrahiden fayda gördüklerini söyledi. Yalnızca burun ucuna yerleştirilen ve burun kanatlarını açan bazı cihazların etkili olamadığını ifade eden Altuntaş, alt çeneyi öne alan veya dilin geriye kaçmasını önleyen ağız içi protezlerin de zaman zaman kullanılabildiğini vurguladı. Cerrahinin ise büyük rahatlık sağladığını dile getiren Altuntaş, “Ağır uyku apnesi olanlarda alt ve üst çenenin yapısal bozukluklarında yer değiştirme müdahalesi, tedavi sırasında son uygulanan cerrahilerdir. Bu şekilde yapılacak tedaviler, oldukça iyi bir sonuç sağlamaktadır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!