Hiperaktivite bozukluğu ve dikkat eksikliği

Güncelleme Tarihi:

Hiperaktivite bozukluğu ve dikkat eksikliği
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2021 18:01

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun çocukluk çağında en sık görülen ve hayat boyu sürebilen gelişim bozukluklardan olduğunu belirten Özel Egepol Hastanesi Uzman Klinik Psikoloğu Ege Ece Birsel, erken tedavinin önemli olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Bu rahatsızlıkların hareketlilik, dikkati sürdürmekte zorlanma ve dürtü denetim kontrolünde birtakım güçlükler yaşanması ile kendini gösterdiğini kaydeden Birsel, “Dikkat eksikliği, kişinin yaşına ve bilişsel düzeyine oranla odaklanmada güçlük yaşaması, bir yönelgeye odaklandıktan sonrada dikkatinin dış uyaranlarla kolayca dağılması, sık sık dikkat hataları yapması, dikkatsizlik yüzünden yaralanması, plan yapmakta ve organize olmakta güçlük yaşaması olarak tanımlanır. Dürtüsellik, çocuğun ya da bireyin dürtülerini kontrol etmekte zorlanması, sabırsız olması, eylemlerinin sonuçlarını düşünmemesidir. Hiperaktivite ise çok konuşkan olması, kendi yaş ve bilişsel seviyesine göre çok hareketli olmasıdır” bilgisini aktardı.

MOXO TESTİ VE KLİNİK GÖRÜŞME
Tanı konulurken klinik görüşmenin yanı sıra objektif veriler veren MOXO testinin kullanıldığını kaydeden Ege Ece Birsel şöyle devam etti: “MOXO testi dünyanın birçok yerinde 6-65 yaş arası uygulanan bir testtir. Çocuğun ya da yetişkinin dikkat, hiperaktivite, dürtüsellik ve zamanlama gibi performansları objektif şekilde değerlendirilir. Bilgisayar ortamında online olarak yapılırken bizim de gözlemimiz sürer. Bu sayede birey hem online olarak testte değerlendirilip objektif veri vermekte, hem de uzmanın klinik gözleminden geçmektedir. Bu testte program tarafından işitsel, görsel, işitsel-görsel çeldiriciler sunulmaktadır. Eğer bu semptomları fark ettiyseniz ve odaklanmakta problem yaşıyorsanız bir uzmana başvurup MOXO testini isteyebilirsiniz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!