‘Her yerim ağrıyor, dinlenemiyorum’ diyorsanız, nedeni bu olabilir

Güncelleme Tarihi:

‘Her yerim ağrıyor, dinlenemiyorum’ diyorsanız, nedeni bu olabilir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2021 14:35

FİBROMİYALJİ hastalarının genellikle ‘Her yerim ağrıyor’, ‘Sabahları dinlenemeden, dayak yemiş gibi kalkıyorum’, ‘Canım hiç bir şey yapmak istemiyor’ gibi yakınmaları olduğunu ve bu yakınmalarla defalarca sağlık kuruluşlarına başvurduklarını belirten Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Aylin Demirhan, nedeni ve mekanizması konusunda pek çok teori ortaya atılmasına ve üzerinde çalışılıyor olmasına rağmen hastalığa neyin yol açtığı konusunda net bir açıklama bulunmadığını söyledi. Genel düşüncenin çeşitli faktörlere bağlı olarak beynin ağrı eşiğinin düştüğü ve normalde ağrı vermeyecek bir durumun ağrı verir hale gelmesi şeklinde olduğunu kaydeden Demirhan, genetik faktörler, enfeksiyonlar, fiziksel ya da duygusal travmalar, stresli yaşam tarzı ve kişilik yapısının tetikçiler arasında sayılabildiğini vurguladı.

Haberin Devamı

 

TANI NASIL KONULUR?

Hastadan alınacak ayrıntılı hikayenin tanının ilk ve en önemli basamağı olduğunu kaydeden Dr. Aylin Demirhan, “Yakınmaların süresi, sıklığı, altta yatan (tetikleyici) faktörlerin sorgulanması, eşlik eden hastalıklar, kullanılan ilaçlar, beslenme alışkanlıkları, günlük aktiviteler, ruhsal durum, stres yükü, travma veya enfeksiyon öyküsü gibi pek çok ayrıntı, hastalığın tanısı için önemli. Sonrasında yapılacak ayrıntılı muayenede tüm sistem değerlendirmelerinin yanı sıra kas iskelet sistemi üzerindeki özel hassas noktaların varlığı araştırılır. Yapılan kan tetkikleri ve radyolojik görüntülemelerle aynı bulgulara sahip, olası başka hastalıklar da dışlandıktan sonra hastalığın tanısı konur” dedi.

Haberin Devamı

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Fibromiyalji, yaşamın içindeki pek çok faktörün tetiklediği bir hastalık olduğundan, ilaç tedavilerinin yanı sıra yaşam tarzı düzenlemelerinin de mutlaka yapılması gerektiğine dikkati çeken Dr. Aylin Demirhan, şöyle devam etti: “Kullanılan ilaçlar daha çok semptomlara yöneliktir. Ağrı kesiciler, antidepresanlar, bazı antiepileptik ilaçlar semptomları gidermek için kullanılabilir. Hastalığı ve tetikleyici faktörleri ortadan kaldırmak ise yaşam tarzı değişiklikleriyle mümkündür. Dengeli, düzenli ve fonksiyonel beslenme, düzenli egzersiz, kaliteli ve düzenli uyku, yoga, meditasyon, rahatlatıcı hobiler, stres kontrolü, nefes egzersizleri, zihin ve beden detoksu gibi yaşam kalitesini artırıcı düzenlemeler hem fibromiyaljiden hem de ruhsal ve fiziksel pek çok hastalıktan korunmamızı ve kurtulmamızı sağlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!