Güncelleme Tarihi:
SAFRA TAŞI BOYUTLARI
Safra taşlarının kum tanesi büyüklüğünden yumurta boyutlarına kadar ulaşabileceğine dikkat çeken Avcı, “Bazı hastalarda tek bir taş görülürken bazılarında da farklı boyutlarda birçok taş görülebilmektedir. Bu taşlar safra kesesinde kalmak yerine kasılmalar doğrultusunda safra kanallarına doğru yer değiştirebilirler. Bu gibi durumlarda safra kesesi iltihabı(kolesistit), safra yollarının iltihabı(kolanjit), safra yollarında tıkanıklık(koledokolithiasis) veya pankreas iltihaplanması(pankreatit) gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilmektedir” şeklinde konuştu.
SAFRA TAŞI BELİRTİLERİ
Safra kesesi taşlarının çoğu zaman herhangi bir belirti vermeyeceğini dile getiren Avcı, “Ancak karnınızın sağ üst kısmında, karnınız ortasında, göğüs kemiğiniz hemen altında aniden ve hızla yoğunlaşan ağrı, kürek kemikleri arasında ve sağ omzunuzda sırt ağrısı, mide bulantısı veya kusma, şişkinlik hazımsızlık veya karnınızda rahatsızlık gibi semptomlar safra taşları ile ilişkilendirilebilmektedir. Safra taşlarından dolayı semptomu olan hastaların genellikle safra keselerinin alınması gerekmektedir. Herhangi bir belirti veya semptoma sahip olmayan safra taşlarında da benzer şekilde çoğunlukla ameliyat gerekmemektedir” diye konuştu.
TEDAVİ SÜRECİ NASIL?
Semptomatik safra kesesi taşına sahip olan hastalara genellikle laparoskopik yöntem olan kapalı yöntemle safra kesesi ameliyatı yapıldığını belirten Avcı, şunları söyledi: “Bu işlem standart olarak 4 veya 3 kesiyle karna girilerek bir takım özel aletler kullanılarak safra kesesinin çıkarılmasını içermektedir. Bu yöntem oldukça güvenli olup hastalar 1 günlük hastanede yatıştan sonra taburcu olabilmekte ve hayatlarına kaldıkları yerden devam edebilmektedirler. Hastanemizde ileri teknoloji ve teknikler kullanılmakta olup seçilmiş hastalarda delik sayısı 1’e kadar düşürülebilmektedir. Ameliyat sonrasında ise hastalarımıza kısa süreli diyet önermekteyiz. Ancak unutulmamalıdır ki safra kesesi taşına sahip her hasta ameliyat olmak zorunda değildir.”