Her safra kesesi taşı ağrı yapmaz

Güncelleme Tarihi:

Her safra kesesi taşı ağrı yapmaz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2021 21:45

Safra kesesi taşının nedenolduğu ağrıların genelliklekarnın sağ üst köşesinde veyahemen üstündeki orta bölgedeyoğunlaştığını belirten genelcerrahi uzmanı Op. Dr. TanerAkgüner, ancak her safra kesesitaşının ağrı yapmadığını söyledi.

Haberin Devamı

SAFRANIN, karaciğerde sentez edilen ve safra kanalıylü onikiparmak bağırsağına aktarılan bir sıvı olduğunu kaydeden genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Taner Akgüner, safra kesesinin normalde 50 ml kadar hacmi olan bir organ olduğunu söyledi. Safra yollarından artan safrayı depoladığını ifade eden Akgüner, safranın su kısmının emildiğini ve kıvamlı hale geldiğini vurguladı. Zaman içinde safranın içinde kristal diye tanımlanabilecek oluşumlar başladığını dile getiren Akgüner, bu oluşumların birleşerek safra taşını oluşturduğunu bildirdi. Her safra kesesi taşının ağrı yapmadığını vurgulayan Akgüner, “Toplumda ortalama her 7 kişiden birinde safra kesesinde taş oluşabilir. Bu taşların büyük çoğunluğu ağrıya ve hazımsızlığa yol açmaz. 40 yaş ve üzerinde toplumda safra kesesinde taş olma olasılığı daha fazla. Bu hastaların yıllık olarak sadece yüzde 3’ünde safra kesesi, taş nedeniyle iltihaplanmaktadır” dedi.

Haberin Devamı

KARNIN ÜST KISMINDA

Karnın sağ üst kısmında oluşan ağrının hemen hemen her hastada belirgin olduğunu belirten Akgüner, “Bununla beraber, özellikle yağlı yemeklerden sonra oluşan karın ağrısı, bulantı ve kusmaya yol açabilir. Genellikle ağrı yemekten sonra 1 saat içinde başlar, 3-4 saat kadar devam eder ve birkaç saat içinde geçer. Nadiren, safra kesesi içindeki taşlardan bazıları safra kesesinin içinde çıkar ve ana safra kanalına düşer. Bu durumda hastada sarılık gelişir. Tüm bu belirtilerden biri ya da bir kaçı oluşuyorsa, hasta vakit kaybetmeden hekime başvurmalı ve detaylı inceleme yapılarak tanı konmalıdır” diye konuştu.

TANI VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Cerrahi tedavide safra kesesi taşlarının alınıp kesenin yerinde bırakılması gibi bir yöntemin olmadığını söyleyen Akgüner, şu bilgileri verdi: “Taşlarla birlikte safra kesesinin tamamı alınıyor. Safra kesesinin alınması gereken durumlarda laparoskopik kolesistektomi uygulanıyor. Karına yalnızca göbek deliğinden girilerek tek kesiden de ameliyat yapılabiliyor. Tek kesi sayesinde hastanın karın solunumu sırasında çok daha az ağrı oluyor, iyileşme hızlanıyor ve iz kalmıyor. Laparoskopik kolesistektomiden sonra hasta aynı gün ayağa kalkabiliyor ve bir gün sonra taburcu edilebiliyor.”

Haberin Devamı

YAŞAM KONFORUNU ETKİLEMEZ

Safra kesesinin ‘depo organı’ olduğunu da belirten Akgüner, “Karaciğerin yaptığı safrayı vücutta sindirim olmadığı durumlarda, yani yemek yenilmediği zamanlarda depolar. İhtiyaç halinde de kasılarak bu safrayı onikiparmak bağırsağına göndererek sindirime yardımcı olur. Sadece bir depo organı olduğundan, vücuttan cerrahi müdahaleyle alınması hastanın yaşam konforunu etkilemez” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!