Hangi doğum şeklini seçelim

Güncelleme Tarihi:

Hangi doğum şeklini seçelim
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2021 03:48

“Tıbbi bir zorunluluk yoksa normal doğum tercih edilmeli” diyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Şeklini seçelim Op. Dr. Kızılyar, “Buna doğum esnasında gebe ve doktor birlikte de karar verebilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

ÖZEL İzmir Gazi Hastanesi’nden Op. Dr. Ayşen Kızılyar, anne adaylarının bebekleri ve kendileri için hangi doğum şeklini seçmeleri konusunda sorular yönelttiğini belirtti. Bebek ve anne açısından tıbbi bir zorunluk yok ise sağlıklı olanın normal doğum olduğunu söyleyen Op. Dr. Kızılyar, “Normal doğum, bebeğin doğum kanalından geçerek vajinal yolla doğmasıdır. Epidural anestezi eklenerek doğum ağrıları azaltılabilir. Ancak epidural anestezi şart değildir. Burada annenin ağrı eşiği çok önemlidir. Buna doğum esnasında gebe ve doktor birlikte de karar verebilir” ifadelerini kullandı.

BİRÇOK NEDENİ OLABİLİR

Normal doğumun uygun olmadığı durumlarda bebeğin anne karnından ameliyatla çıkarılmasına sezaryen doğum adı verildiğini belirten Op. Dr. Ayşen Kızılyar, şöyle devam etti: “Başlıca sezaryen nedenleri arasında bebeğin kilosuyla annenin pelvik kemik yapısının uyumsuz olması, bebeğin kalp atımlarının bozulması, bebeğin eşinin rahim ağzını kapattığı durumlar, bebeğin pozisyonunun vajinal doğuma uygun olmaması, annenin normal doğum yapmaya engel hastalığının olması ve anne isteği gelmektedir.”

Haberin Devamı

AMELİYAT OLDUĞU UNUTMAMALI

Günümüz koşullarında normal doğumda öngörülemeyip istenmeden gelişen olumsuz durumlar ve daha bir çok faktör nedeniyle sezaryen oranlarının arttığını belirten Op. Dr. Ayşen Kızılyat, “Sezaryen her ne kadar bir doğum şekli de olsa, bir ameliyat olduğu unutulmamalıdır. Eğer imkanınız dahilinde ise doğumun nasıl başladığını ve ilerlediğini, doğum sürecinde neler yapabileceğinizi ve bebeğinizi kucağınıza aldıktan itibaren yaşanacakları anlatan doğum öncesi eğitimlerle bu serüveniniz daha kolaylaşabilir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!