Gözde zar oluşması görme kaybı nedeni

Güncelleme Tarihi:

Gözde zar oluşması görme kaybı nedeni
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2020 02:46

Halk arasında ‘gözde zar oluşması’ olarak bilinen ‘epiretinal membran’ hastalığı 55-60 yaş sonrası ortaya çıkarak görme kaybı ve bozukluklarına neden olabiliyor. Epiretinal membranın gözün ‘makula’ denilen görme merkezinin yüzeyinde oluşan bir zar olduğunu belirten İzmir’deki Kaşkaloğlu Göz Hastanesi’nden Prof. Dr. Tansu Erakgün, bu hastalığın başlarda belirti vermediğini söyledi.

Haberin Devamı


55-60 YAŞ SONRASI
Epiretinal membranın görme merkezinde zamanla kırışıklığa ve büzüşmeye yol açtığını kaydeden Prof. Dr. Erakgün, “Sıklıkla 55-60 yaş sonrası ortaya çıkar ve kendiliğinden oluşur. Genellikle tek gözü etkiler. Daha nadiren altında belli bir sebep olur. Bunlar göze alınan darbeler, retinada yırtık, daha önceden geçirilmiş göz ameliyatları gibi sebeplerdir. Epiretinal membran ilk başlarda belirti vermez. Ancak zar kalınlaşmaya başladıkça görme merkezinde kırışıklığa neden olur. Görmede azalma, düz çizgilerde eğrilme şikayetlerine yol açar. İlerlemiş durumlarda oldukça rahatsızlık verir” dedi.


Hastalığın yalnızca ameliyatla tedavi edilebildiğini de dile getiren Prof. Dr. Tansu Erakgün, şu bilgileri paylaştı: “Epiretinal membranın en sık sebebi yaşla birlikte göz içi sıvısında meydana gelen değişikliklerdir. ‘Vitreus’ denilen göz içi sıvısı büzüşerek makulada çekinti ve kırışıklık yapar. Epiretinal membran gelişen hastalarda görmede azalma, çarpık ve yamuk görme başlıca şikayetlerdir. İlaçla tedavisi yoktur. ‘Vitrektomi’ denilen cerrahi müdahale uygulanır. Ameliyatta büzüşmeye sebep olan zar soyularak temizlenir. Erken dönemde vitrektomi ile çok iyi görme artışı sağlanır. Gecikmiş durumlarda ise görme artışı beklentisi daha düşüktür.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!