Göz sağlığı pandemiyle daha da önem kazandı

Güncelleme Tarihi:

Göz sağlığı pandemiyle daha da önem kazandı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2021 22:49

“Kovid-19 sürecinde sağlıklı kişiler hijyen kurallarına maksimum önem vermek şartıyla kontakt lens kullanmaya devam edebilirler” diyen göz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Taşkın, “Kontakt lenslerin koronavirüs yayılımını artırabileceği yönünde bilimsel bir veri bulunmuyor” dedi

Haberin Devamı

BATIGÖZ Sağlık Grubu Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Okan Taşkın, göz sağlığının Kovid-19’da daha da önem kazandığına dikkat çekti. 2020’nin Dünya Sağlık Örgütü tarafından ‘Dünya Görme Yılı’ olarak belirlendiğini hatırlatan Op. Dr. Okan Taşkın, “Aynı yılın başlarında hayatımıza giren Kovid-19 sürecinde ise göz sağlığı ve göz hijyeni konusu her zamankinden daha fazla önem kazandı. Bu dönemde göz sağlığı pandemiye kurban edilmemeli, göz kırma kusuru bulunan kişiler başta olmak üzere yıllık göz kontrolleri mutlaka düzenli olarak yapılmalı. İhtiyaç duyulan ameliyatlar ise ertelenmemeli. En sık yapılan katarakt ameliyatlarından, göz içi enjeksiyon tedavilerine, kırma kusuru kontrollerinden, kontakt lens kullanımına dek göz hastalıkları alanındaki her türlü tıbbi ve cerrahi tedavi zorunlu nedenler olmadıkça aksatılmamalı” diye konuştu.

Haberin Devamı

EN SIK AMELİYAT KATARAKT

Kataraktın dünyada körlük nedenleri arasında birinci sırada yer aldığını söyleyen Taşkın, “İlaç veya gözlükle tedavisi ve ilerlemesinin durdurulması mümkün olmayan hastalık. Bu nedenle en sık yapılan ameliyatların başında katarakt geliyor. Bunun yanında katarakt ameliyatı öncesinde tüm hastaların en az üçte birinde görme kalitesi üzerinde olumsuz etkileri olacak boyutta astigmatizma sorunu da bulunuyor. Ameliyat sırasında kullanılacak bazı ilave tekniklerle bu sorun azaltılabiliyor ya da torik göz içi lenslerinin kullanılması ile hemen tamamen giderilebiliyor” dedi.

KONTAKT LENS KULLANIN

Kontakt lenslerin kullanım önerilerine uyulduğu takdirde oldukça güvenilir ve konforlu bir tedavi seçeneği olduğunu ifade eden Okan Taşkın, “Kovid-19 sürecinde sağlıklı kişiler hijyen kurallarına maksimum önem vermek şartıyla kontakt lens kullanmaya devam edebilirler. Kontakt lenslerin koronavirüs yayılımını artırabileceği yönünde bilimsel bir veri bulunmuyor. Her dönemde dikkat edilmesi gereken kontakt lens bakımı ve hijyeniyle ilgili kurallar bu dönemde de geçerli. Lens takılması ve çıkarılması öncesi su ve sabunla en az 20 saniye el yıkama sonrası temiz bir kağıt havluyla el kurulanması, öncelikle günlük lenslerin tercih edilerek her akşam atılması, kontakt lenslerin önerilen zamanda değiştirilmesi, lenslerin her akşam çıkarılarak solüsyonda önerilen süreyle dezenfekte edilmesi ve lens kabı hijyenine özen gösterilmesi önemli” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!