Geniz eti ve bademcik her ikisi de ihmale gelmez

Güncelleme Tarihi:

Geniz eti ve bademcik her ikisi de ihmale gelmez
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2021 22:48

BATIGÖZ Sağlık Grubu KBB Uzmanı Op. Dr. Ahmet Sarı, geniz eti ve bademcik hakkında önemli bilgiler paylaştı. “Bademcikler dil kökünün her iki yanında bulunan lenf dokularıdır. 4-5 yaşlarda daha sık olmak üzere enfeksiyonlara bağlı olarak büyürler” diyen Op. Dr. Ahmet Sarı, “İleri yaşlarda küçülme eğilimi gösterirler. Her ne kadar vücudun savunma mekanizmalarının bir elemanı olsalar da bazen zararlı olup çocuğun gelişiminde aksamaya, uzun dönemde geçirilen sık enfeksiyonlar göz ardı edilirse önemli organ hasarlarına, eğitimin aksamasına neden olabilirler” dedi.

Haberin Devamı

 

BİRÇOK ŞEYİ ETKİLER

Geniz etinin ise burnun arkasında bulunan lenf dokusu olduğunu dile getiren Op. Dr. Ahmet Sarı, “Bu dokunun da iltihaplanmaları olabilir ama esasen büyümeleri önem arz eder. Çocuklarda yapısal olarak hava yolu daha dardır. Bu yol üzerinde bulunan geniz etinin gereğinden fazla büyümesi nefes almada zorluklara yani burun yolu tıkalı olduğu için ağızdan nefes almaya, horlamaya hatta uykuda nefesin durmasına neden olabilir. Çocuk yatakta sık yer değiştirir, gece terlemeleri, diş gıcırdatmaları ortaya çıkabilir. Çözüm sağlanmazsa büyüme ve gelişmede gerileme, huzursuzluk, aşırı hareketlilik, saldırganlık, ağızdan solumaya bağlı diş çürükleri, damakta yükselme ve sonuçta yüzde öne doğru uzama; alt çenenin nispi küçük kalmasına bağlı yüz şekil ve konuşma bozuklukları meydana gelebilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

KESİN MÜDAHALE GEREKİR

“Sık tekrar eden viral üst solunum yolu enfeksiyonlarına yatkınlık, yine tekrar eden ve tedaviye geç yanıt veren orta kulak iltihaplanmalarının arkasında yine geniz eti büyümeleri ve enfeksiyonları düşünülmelidir” diyen Op. Dr. Ahmet Sarı, şöyle devam etti: “Bademcik ile geniz eti büyümelerinin beraber olması da muteberdir. Bu sorunların daha erken ortaya çıkmasına ve daha belirgin olmasına neden olur. Tek başına olduklarında örneğin ağzı açık uyuma ve horlama yakınması varken beraberliklerinde daha ağır bir tablo olan uykuda nefesin durması ana yakınma olabilir ve kesin müdahale gerektirir. Romatizmal ateş olarak bilinen hastalık, A grubu beta hemolitik streptokoklara karşı oluşturulan antikorların yol açtığı bir komplikasyondur. Kalp kapakçıklarında ve eklemlerde ciddi hastalıklara yol açabilmektedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!