Gastronomi ve toplum: Durukan’dan referans kitap

Güncelleme Tarihi:

Gastronomi ve toplum: Durukan’dan referans kitap
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2025 21:36

Araştırmacı Yazar Durmuş Durukan, gastronominin kültürel ve sosyolojik boyutlarını ele aldığı “Gündelik Yaşamda Gastronomi, Kültür ve Medya” kitabıyla Türkiye’nin damak hafızasını kapsamlı bir şekilde kayıt altına aldı.

Haberin Devamı

 

 

Gastronomi ile kültürü ve sosyolojiyi bir araya getiren çalışmalarıyla öne çıkan Araştırmacı Yazar Durmuş Durukan, referans niteliği taşıyan kitabı “Gündelik Yaşamda Gastronomi, Kültür ve Medya” ile okuyucuyu Türkiye’nin lezzet yolculuğuna çıkarıyor. Kitap, gastronominin tarihsel gelişimini, kültürel etkilerini ve gündelik yaşam üzerindeki yansımalarını detaylı bir şekilde ele alıyor.

 

Durukan, kitabında İstanbul’un Üsküdar ve Beşiktaş ilçelerinin yemek kültüründen, İstanbul’un ilk lokantalarının fotoğraflarına; Kanaat Lokantası’nın sahipleriyle yapılan söyleşilerden Türkiye’deki farklı mekanların işletmecileriyle gerçekleştirilen röportajlara kadar pek çok detayı aktarıyor. Kitap, geleneksel, modern ve post-modern anlatı üzerinden Türkiye’nin gastronomi kültürünü inceliyor. Aynı zamanda işletmeci, usta ve şeflerin gündelik yaşam deneyimleri de akıcı bir dille aktarılıyor.

Haberin Devamı

Gastronomi ve toplum: Durukan’dan referans kitap

 

İnsan doğası gereği yaşamın sürdürülebilirliğinde temel bir ihtiyaç olan yeme-içme kültürü, gastronominin doğuşuna zemin hazırladı. Durukan, gastronomiyi sadece lezzet olarak değil, toplumların gelişen ve dönüşen dünyasını yansıtan bir sosyal yapı olarak ele alıyor.

 

Akademik kariyerini toplum ve kültür teması üzerine şekillendiren Durukan, 2017 yılında Politika Bilimi eğitimi için gittiği Viyana Üniversitesi’nde Avrupa’nın farklı ülkelerindeki demografik yapıyı gözlemleme fırsatı buldu. Sosyoloji alanındaki eğitimini gastronomi bilimi ile birleştirerek, kent sosyolojisi ve gündelik yaşam ile gastronomi arasındaki bağı araştırdı. Londra’daki üç yıllık sürecinde sosyal yapıları yakından inceleyen Durukan, Türkiye’ye dönüşünün ardından kültür, medya ve sosyoloji ekseninde gastronominin evrelerine yoğunlaştı. Lisans derecesini Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında dört yıldan kısa sürede dönem birincisi olarak tamamladı.

 

Haberin Devamı

Kitap, gastronominin bireylerin sosyal davranışları üzerindeki etkisine de dikkat çekiyor. İstanbul’un çeşitli ilçelerindeki yemek kültürü örneklerinden Türkiye’nin gastronomi tarihine kadar pek çok detay fotoğraflar ve tanıklarla destekleniyor.

 

Durukan, medya alanında editör ve sanat yönetmeni olarak görev aldı ve fotoğrafları 2018 yılında Beşiktaş Uluslararası Fotoğraf Festivali’nde sergilendi. Bu görsel deneyimlerini kitabına da yansıtarak anlatımı güçlendirdi.

 

2020 yılında tamamladığı lisans tezi “Kentsel Mekanların Kapitalist Dönüşüm Sürecinde Bir Deneyim Alanı Olarak Gastronomi Mekanları: Üsküdar ve Beşiktaş Örnekleri” ile akademik camiada dikkat çekti. Kitap, bugün Türkiye’nin birçok üniversitesinde ders kitabı olarak okutuluyor ve çeşitli kütüphanelerde kaynak eser olarak bulunuyor.

 

Haberin Devamı

Durukan, akademik dergilerde gastronominin toplumsal etkisi üzerine yayımlanan makaleleri ile biliniyor. Halen yürütmekte olduğu üç yeni kitap projesi bulunuyor. Ayrıca, 14-15 Ocak 2023 tarihlerinde Marmara Üniversitesi öncülüğünde düzenlenen “Uluslararası Felsefi Boyutlarıyla Teknoloji ve İletişim Sempozyumu” organizasyon komitesinde görev alarak etkinliğin baştan sona planlanmasını sağladı.

 

 Durmuş Durukan Hakkında

 

 

Akademik ve Profesyonel Geçmiş

 

2017: Viyana Üniversitesi, Politika Bilimi
Londra’da 3 yıl süren sosyolojik araştırmalar
2020: Lisans tezi – Üsküdar ve Beşiktaş örnekleri
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi lisans derecesi, dönem birincisi

 

 

Sanat ve Medya Çalışmaları

 

Haberin Devamı

Editör ve sanat yönetmeni olarak görev aldı
Fotoğrafları Beşiktaş Uluslararası Fotoğraf Festivali’nde sergilendi

 

 

Kitap ve Akademik Katkılar

 

Gündelik Yaşamda Gastronomi, Kültür ve Medya kitabı
Türkiye’nin üniversitelerinde ders kitabı
Akademik dergilerde gastronominin sosyolojik etkisi üzerine makaleler
Halen 3 yeni kitap projesi üzerinde çalışıyor

BAKMADAN GEÇME!