Femtosaniye lazerle katarakt ameliyatı

Güncelleme Tarihi:

Femtosaniye lazerle katarakt ameliyatı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2022 04:43

 EKOL Hastanesi Göz Kliniği’nden göz hastalıkları uzmanı Opr. Dr. Lider Çelik, femtosaniye lazerle katarakt ameliyatının klasik fako yöntemine göre daha güvenilir bir yöntem olduğunu belirtti. Lazerle katarakt ameliyatlarının avantajları hakkında bilgi veren Opr. Dr. Lider Çelik, “Lazerle katarakt meliyatında; göze giriş kesileri, kataraktlı merceği saran zarın önünden, yuvarlak ve düzgün çıkarılması gereken ön kapsülün kesilmesi, kataraktlı merceğin, küçük parçalara ayrılması ve astigmatizmanın düzeltilmesi işlemleri bilgisayar kontrolünde ve 30-40 saniye gibi çok kısa bir sürede yapılıyor. Tüm bu aşamalar, klasik Fako yönteminde hem daha uzun sürmekte, hem de komplikasyon riski taşımaktadır” dedi.

Haberin Devamı


KİMLERE UYGULANABİLİR
Opr. Dr. Lider Çelik, femtosaniye lazerli yöntemin zor vakalarda, uzun süreli ameliyat masasında yatamayacak hastalarda, akıllı mercek denilen özellikli göz içi merceği takılacak hastalarda, gözlükten kurtulma amaçlı yapılan ‘Şeffaf Lens Değişimi’ ameliyatlarında özellikle tercih edildiğini aktardı. Opr. Dr. Lider Çelik, “Ayrıca lazerle katarakt ameliyatı göz bebeği yeteri kadar büyütülebilen ve sırtüstü yatma sorunu olmayan her hastaya rahatlıkla yapılabilir. Ancak, lazerle katarakt ameliyatını yapacak hekimin de hem kullanılan cihaza yatkınlığı açısından hem de kataraktın durumuna göre uygulanacak paternler açısından deneyimi ve tecrübesi çok önemli. Operasyon sonrası hastalar hastanede birkaç saat dinlendirildikten sonra evlerine dönebiliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

YÖNTEMİN AVANTAJLARI
Femtosaniye lazerle katarakt ameliyatının önemli üstünlüklerinden birisinin de ameliyat yapılacak hastanın önceden var olan hafif veya orta dereceli astigmatizmasının da yine bu yöntemle ameliyat esnasında lazerle giderilebilmesi olduğunu kaydeden Opr. Dr. Lider Çelik, şöyle devam etti: “Astigmatı olan katarakt hastalarında; tek odaklı monofokal bir göz içi merceği takıldığında, operasyon sonrası hasta hem uzak, hem de yakın gözlük kullanmak durumunda kalabilir. Ancak ameliyat femtosaniye lazerle yapıldığında, hem güvenli bir cerrahi yapılmış olur, hem de aynı zamanda astigmatizma da giderilebildiği için operasyon sonrası hastalar en azından uzak gözlüklerinden de kurtulmuş olurlar. Uzak ve yakın hiç gözlük kullanmak istemeyen hastalarda; tercihimiz multifokal, trifokal denilen çok odaklı göz içi mercekleridir. Akıllı lensler olarak da adlandırılan bu merceklerin, göz içinde düzgün durması ve istenilen görme kalitesini sağlaması, öncelikle başarılı ve her aşaması düzgün yapılmış bir ameliyata bağlıdır. Femtosaniye lazerle katarakt cerrahisi, yine bu grup hastalar için tercih edilmesi gereken güvenli bir yöntemdir.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!