Erken teşhisle kolon kanseri önlenebilir

Güncelleme Tarihi:

Erken teşhisle kolon kanseri önlenebilir
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2021 21:10

Genel cerrahi uzmanı Doç. Dr. Cemal Kara, oldukça sık görülen kolon kanserinin ölümler arasında ilk 5’te yer aldığını belirterek, “Kolon kanseri hem önlenebilir hem de tedavi edilebilir bir hastalık” dedi.

Haberin Devamı

ERKEKLERDE daha sık olmakla birlikte kadınlarda da kolon kanseri görülebildiğini ifade eden Genel cerrahi uzmanı Doç. Dr. Cemal Kara, kolon kanserinin önemli nedenlerinden birinin de genetik faktörler olduğunu bildirdi. Kara, bunun dışında obezite, sigara, kötü beslenme, yüksek proteinli ve yağlı yiyeceklerle beslenmenin de önemli faktörler arasında yer aldığını kaydetti.

DÜZENLİ KONTROL ŞART

Ailesinde kolon kanseri öyküsü olanların 30, olmayanların 50 yaşından sonra kolonoskopi çektirmesinin önemine vurgu yapan Doç. Dr. Cemal Kara, “Herhangi bir sorun yoksa, 5 yılda bir kolonoskopi yapılmasında yarar var. Şayet doktorunuz bir sorun görürse, size kontrol tarihi verecektir. Kolonoskopi ile yapılan işlemlerde kanser öncesi oluşan polipler izlenirse, işlem sırasında bunlar alınır ve kanser hiç oluşmadan tedavi edilmiş olur. Bu yüzden düzenli kontrol büyük önem arz ediyor” dedi.

Haberin Devamı

CERRAHİ TEDAVİ SEÇENEĞİ

Kanser oluştuktan sonra uygun bir cerrahiyle çok başarılı sonuçlar alındığını belirten Kara, “Günümüzde bu ameliyatlar artık kapalı yöntemle yapılıyor. Bu sayede hasta daha kısa süre hastanede kalıyor, hızlı bir iyileşme sağlıyor, daha az ağrı hissediyor. Başarılı cerrahiden sonra kemoterapi ve radyoterapi ihtiyacı azalmaktadır. Ayrıca kolon kanserinde geç kalınmış ya da metastaz yapmış hastalarda da tedavi şansı bulunmaktadır. Cerrahın da bu konuda deneyimli ve tecrübeli olması, tedavide başarıyı artıran önemli bir faktör” diye konuştu. Bu hastalarda ameliyat olduğu kadar ameliyat sonrası takibin de önemine vurgu yapan Kara, hastanın cerrahi sırasında bağırsağın bir kısmı çıkarıldığı için beslenme düzenini dengede tutmak gerektiğini vurguladı. Bunun için ekipte diyetisyen ve yara bakımı için bu işlerle ilgilenen hemşire olması gerektiğini bildiren Kara, cerrahilerde tedavinin her zaman ekip işi olduğunu bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!