Erkekte meme büyümesi tedavi edilebiliyor

Güncelleme Tarihi:

Erkekte meme büyümesi tedavi edilebiliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2022 02:17

ÖZEL İzmir Can Hastanesi’nden Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Dursun Atakul, çeşitli nedenlere bağlı olarak yeni doğan, ergenlik ve yaşlılık olmak üzere yaşamın farklı dönemlerinde görülebilen ve jinekomasti olarak adlandırılan erkeklerde kadın tipi meme büyümesinin hayat kalitesini etkileyen ve bireylerde ciddi ruhsal sorunlara yol açabilen bir durum olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Jinekomastinin toplumda her üç erkekten birinde görüldüğünü kaydeden Atakul, “Erkeklerde aşırı meme büyümesi sağlık açısından bir risk teşkil etmese de hayat kalitesini etkileyen ve bireylerde ciddi ruhsal sorunlara yol açabilen bir durum. Jinekomastinin asıl tedavisi cerrahi olup cerrahi müdahale ile bu sorunun üstesinden gelmek mümkündür” dedi.

NELER NEDEN OLUR?
Jinekomastinin, testosteron ve östrojen hormonlarının dengesiz ya da düzensiz oluşundan kaynaklanan bir sorun olduğunu kaydeden Atakul, şu bilgileri verdi: “Ergenlerin yüzde 40’ında, yaşlı erkeklerin ise yüzde 35’inde jinekomasti gözlenir. Ergenlik dönemindeki jinekomastilerin büyük kısmı birkaç yıl içerisinde kaybolmaktadır. Çeşitli hormon bozukluklarında, başta akciğer kanseri gibi bazı kanser türlerinde, AIDS gibi sistemik hastalılarda jinekomasti gözlenebilir. Çeşitli kalp ve kanser ilaçları, hormon içeren ilaçların kullanımı, alkol ve amfetamin gibi maddelerin uzun süre kullanımı da jinekomastiye yol açmaktadır. Son yıllarda kullanımı artan vücut geliştirmede kullanılan anabolik steroidler de jinekomastiye yol açmaktadır. Şimanlığa bağlı ortaya çıkan ve meme bezinde büyüme olmaksızın yağlanma nedeni ile memenin büyük görünmesi durumuna yalancı jinekomasti denilmektedir. Bu durum çok yaygın karşılaşılan bir sorundur.”

Haberin Devamı

NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Jinekomastinin tedavisinin cerrahi olduğunu ifade eden Atakul, şöyle devam etti: “Jinekomasti tedavisinde cerrahi işlem uygulanarak fazla olan yağ ve meme dokusu alınmaktadır. Glandüler ve miks tip olgularda, meme başından kesi tekniği ile fazlalıkların alınması söz konusu iken, lipomatöz ve bazı miks tip olgularda liposuction uygulamaları oldukça başarılı sonuçlar verir. Çok büyük meme dokusu olan, deri fazlası olan ve meme başı sarkmış hastalarda ise kadınlarda uygulanan meme küçültme prosedürlerine benzer yöntemler kullanılmaktadır. Erkek hastalarda mecbur kalmadıkça fazla iz bırakmamaya özen gösterilmelidir. Jinekomasti ameliyatı, lokal veya genel anestezi altında yapılabilen, ameliyat sonrası çok ağrı olmayan, hastaların ameliyat sonrası süreci rahat tolere ettikleri, çoğu zaman hastanede kalınması gerekmeyen cerrahi bir işlemdir. Ameliyat sonrası 3-4 hafta kadar özel korse kullanılması gerekmektedir. Ameliyat sonrası hastalar kısa sürede iş ve özel hayatlarına dönebilmektedir, ancak yine de ağır iş ve sportif faaliyetlerden en az dört hafta uzak durmak gerekmektedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!