Egepol Hastanesi doktorlarından Kovid-19'a karşı hayat kurtaran önlemler

Güncelleme Tarihi:

Egepol Hastanesi doktorlarından Kovid-19a karşı hayat kurtaran önlemler
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2020 19:02

YENİ tip koronavirüs (Kovid-19) tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de etkilemeye devam ediyor.

Haberin Devamı

Kovid-19’un organlara farklı etkilerinin bulunduğunu söyleyen Özel Egepol Hastanesi hekimleri, virüse yönelik aşı geliştirilmeden salgının bitmeyeceğini düşündüklerini dile getirdi. Herkesin kendisini ve çevresini virüsün etkilerinden korumasını gerektiğini söyleyen hekimler, hijyen, maske kullanımı ve sosyal mesafe gibi kurallara uyulması çağrısı yaptı.

KALP HASTALIĞI RİSKİNİ ARTIRIYOR

KARDİYOLOJİ Uzmanı Dr. Işık Erdoğan, koronavirüsün neden olduğu Kovid-19 enfeksiyonuna karşı özellikle kalp hastalarının çok dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. Kovid-19 enfeksiyonunun yaşlılarda, erkeklerde, hipertansiyonu, şeker hastalığı, kalp yetmezliği olan, sigara içen, kilolu hastalarda daha ağır seyrettiğini belirten Dr. Erdoğan, bu olguların varlığının enfeksiyona yatkınlık oluşturduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Egepol Hastanesi doktorlarından Kovid-19a karşı hayat kurtaran önlemler

YÜZDE 4.5’E YÜZDE 40
Kalp hastalarında kronik akciğer hastalığı olanlara göre enfeksiyonun daha ağır seyrettiğini ve Kovid-19 pnömonisi olan hastaların yüzde 20 ile 40’ında kalp tutulumu olduğunu dile getiren Dr. Işık Erdoğan, kalp tutulumu olan hastaların ölüm oranları yüzde 40’a ulaşırken, olmayanlarda bunun yüzde 4.5 seviyesinde kaldığını ifade etti. Koronavirüsün kalp sağlığını farklı şekillerde etkilediğini bildiren Dr. Erdoğan, şöyle devam etti:

KRİZLERİ TETİKLİYOR
“Kovid-19, ‘miyokardit’ dediğimiz, kalbin pompalama gücünü azaltan ve kalp yetmezliğine neden olan kalp kasının bir çeşit iltihabi hastalığına yol açıyor. İkinci etkisi ise kalp-damar hastalıklarının artması, kalp krizlerinin tetiklenmesi yönünde. Çünkü kanın pıhtılaşmasına yol açıyor. Pıhtılaşmadaki artış da özellikle altta yatan damar hastalığı olan kişilerde kalp krizini tetikliyor. Aynı etkiyle inme riski de artıyor. Önemli bir başka kardiyak etkisi ise ritim üzerine. Hem miyokarditten kaynaklanan, hem de tedavide kullanılan hidroksiklorokin gibi ilaçların yan etkileri nedeniyle hayati sonuçları da olabilen ritim bozuklukları gelişebiliyor.”

Haberin Devamı

KOKU VE TAT KAYBINA NEDEN OLABİLİYOR

KBB Uzmanı Opr. Dr. Melih Arif Közen, yüksek ateş, öksürük ve nefes darlığının yanı sıra ani gelişen koku kaybı ve tat bozukluğunun da koronavirüs belirtileri arasında yer aldığına dikkat çekti. Dr. Közen, Kovid-19 pandemisinin tüm yaş gruplarında görülebildiğini ama 65 yaş üstünde daha ağır etkileri bulunduğunu belirtti. Herkesin kişisel hijyene ve sosyal mesafeye dikkat etmesinin salgınla mücadelede önemli olduğunu vurgulayan Opr. Dr. Melih Arif Közen, şunları kaydetti:

Egepol Hastanesi doktorlarından Kovid-19a karşı hayat kurtaran önlemler


ATEŞ, ÖKSÜRÜK VE NEFES DARLIĞI
“Koronavirüs ailesinin insanlarda hastalık oluşturan üyelerinden biri olan Kovid-19, ne yazık ki diğer koronavirüs enfeksiyonlarından farklı olarak çok hızlı yayılım gösterdi ve dünya çapında salgına sebep oldu. Özellikle 65 yaş üstü ve ek kronik hastalıkları olan kişilerin bir kısmında ölümcül seyrediyor. Yeni tanımlanmış bu enfeksiyonda hastalığın ortaya çıktığı ilk günden itibaren bilim insanları bilgi toplama ve ayrıntıların anlaşılması yönünde çalışmalarını sürdürüyorlar. Vaka sayısı arttıkça bilgiler sürekli güncellenip başlangıçta tanımlanan tanıya veya tedaviye yönelik kriter ve uygulamalarda bazı değişikliklere de gidiliyor. Yayınlanmış vaka serilerinde oranları değişmekle birlikte şu anda en sık görülen bulgular arasında yüksek ateş, öksürük ve nefes darlığı yer alıyor.”

Haberin Devamı

SİGARA İÇENLERDE DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR

SİGARANIN kalp-damar ve akciğer hastalıklarının temel sebebi olduğunu belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Erol Akan, sigara kullanan bireylerde koronavirüs enfeksiyonunun daha ağır seyredebileceğini söyledi. Koronavirüs pandemisi devam ettiği sürece kalp hastalığı olsun ya da olmasın tüm bireylerin sağlıklı yaşam için gayret göstermesi gerektiğini belirten Dr. Akan, özellikle sigaranın, yanlış beslenme ve egzersiz yetersizliğinin viral hastalıklara davetiye çıkardığını kaydetti. Sigaranın vücudun bağışıklık sistemini olumsuz etkilediğini dile getiren Dr. Erol Akan, yapılan akademik araştırmalarda tütün ürünleri kullananlarda bulaş riskinin 14 kat fazla görüldüğünü ifade etti.

Haberin Devamı

HAYAT KURTARAN ÖNERİLER
Dr. Akan, “Sağlıklı beslenme ve egzersiz, şüphesiz bağışıklık sistemini güçlendirir. Ancak özellikle kalp hastalarının bu dönemde gerekmedikçe dışarı çıkmamaları, çıkmak durumunda olanların ağız ve burunlarını kapatacak şekilde cerrahi maske takmaları, sosyal izolasyon kurallarına uymaları önem taşıyor. Yeterli sürede su ve sabun kullanarak el yıkamanın ya da dezenfektan kullanmanın, sosyal mesafeyi korumanın ve sigaradan uzak durmanın korona pandemisinde hayat kurtarıcı olacağı sürekli hatırlanmalı” diye konuştu.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!