İZMİR HABERLERİ

Egeli akademisyen peyniraltı suyundan inovatif ürün geliştirecek

DHA
11.12.2019 - 10:47 |Son Güncelleme :
DHA

EGE Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nayil Dinkçi, 5 ülkeden 10 farklı konsorsiyum üyesi tarafından yürütülecek 'Avrupa Birliği Horizon 2020' projesinde Türkiye'yi temsil edecek. Proje kapsamında, peyniraltı suyunun alternatif yöntemlerle değerlendirilmesi ve bu konuda teknolojilerin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütülecek.

Türkiye, İtalya, İspanya, Mısır ve Tunus'tan 10 farklı konsorsiyum üyesi, İspanya'dan Dr. Xavier Felipe yürütücülüğünde geliştirilen, Akdeniz bölgelerindeki küçük ve orta ölçekli süt işletmelerinde inovasyona yönelik proje olan 'Avrupa Birliği Horizon 2020' projesi kapsamında desteklenmeye değer gördü. Yaklaşık 2 milyon 300 bin Euro bütçeli projede Türkiye'yi Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nayil Dinkçi temsil edecek. Çok uluslu proje kapsamında, peyniraltı suyunun katma değeri yüksek ürünlere dönüştürüleceğine dikkat çeken Doç. Dr. Dinkçi ise, "Akdeniz Bölgesi'ndeki küçük ve orta ölçekli süt işletmelerinde inovasyona yönelik projenin, Türkiye ayağında biz olacağız. Özel olarak bizim çalışma paketimizde ise daha çok peyniraltı suyunun alternatif yöntemlerle değerlendirilmesi ve bu konuda teknolojilerin geliştirilmesi yer alıyor. Türkiye'de yıllık olarak ortalama 21 milyon ton çiğ süt üretiliyor bunun yaklaşık yüzde 20'si peynire işleniyor, bunun sonucunda ise önemli miktarlarda peyniraltı suyu açığa çıkıyor. Fakat bunun yeteri derecede değerlendirilemediğini düşünüyoruz. Bu projeyle katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesi amacıyla çalışmalar yapacağız. Şu anda daha çok peyniraltı suyu tozu elde ediliyor. Biz katma değeri daha yüksek ürünleri geliştirmeyi hedefliyoruz" dedi.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Etiketler:

Yasal Bilgilendirme

İzmir haberleri Hürriyet yerel haberler sayfasında. Haber ajanslarının İzmir ilinden Egeli akademisyen peyniraltı suyundan inovatif ürün geliştirecek hakkında ilettiği tüm haberler hurriyet.com.tr farkı ile sizlere ulaştırılıyor. Bu haber ilk olarak 11 Aralık 2019 tarihinde saat 10 47’de yayınlandı. Son dakika gelişmesi oldukça Egeli akademisyen peyniraltı suyundan inovatif ürün geliştirecek haberi güncellenecektir.

İZMİR NAMAZ VAKİTLERİ

22 Ocak 2020, Çarşamba
  • İmsak
    06:52
  • Güneş
    08:18
  • Öğle
    13:28
  • İkindi
    16:05
  • Akşam
    18:28
  • Yatsı
    19:48
Sayfa Başı