Disleksi’de güncel yaklaşımlar

Güncelleme Tarihi:

Disleksi’de güncel yaklaşımlar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2021 20:22

Disleksi hakkında bilgiler veren nöroloji uzmanı Dr. Olcay Karaca, bu rahatsızlığın insanların 10’da 1’ini etkilediğini, öğrenmede zorluk, sıklıkla da okuma güçlüğü olarak karşımıza çıktığını söyledi

Haberin Devamı

DİKLEKSİNİN nörogelişimsel bir farklılık olduğunu belirten nöroloji uzmanı Dr. Olcay Karaca, öğrencilerin okuma ve aritmetik öğrenmede zorlanmasına, akademik olarak geride kalmalarına yol açtığnı kaydetti. Nörobilim alanında disleksinin nedenlerini açıklamaya yönelik birçok çalışma yapıldığını ifade eden Dr. Olcay Karaca, “Disleksinin nedenlerinin ortaya konması, sorunun çözümüne de önemli katkılar sunacak. Yapılan araştırmalar, disleksinin nöronal plastisitede yetersizlik nedeniyle ortaya çıktığını ileri sürmektedir. Beynimiz, okuma gibi kültürel becerileri, nöronlar arasında yeni bağlantılar kurarak öğrenir. Beynimizin yeni durumlara adapte olma, yeni şeyleri öğrenme becerisi, nöroplastisite olarak adlandırılan özelliğe bağlı. Dislekside nöranal adaptasyon süreçleri yavaş çalışır ve okuma gibi sonradan edinilen bazı becerilerin kazanılmasında güçlükler yaşanır” dedi.

Haberin Devamı

NÖRONAL PLASTİSİTE GELİŞTİRİLMELİ

Nöronal plastitenin yeterince gelişmemesinin temel sorun olduğunu kaydeden Karaca, bununla birlikte, görsel ve işitsel algı problemleri, bellek, dikkat gibi öğrenmeyi sağlayan işlevlerde de sorunlar görüldüğünü bildirdi. Dislekside yapılması gereken şeyin, yaşanılan güçlüğü aşmaya yönelik eğitim programlarının uygulanması olduğunu vurgulayan Karaca, “Başta nöronal adaptasyon yeteneği olmak üzere, dikkat, bellek, görsel ve işitsel algı becerilerinin geliştirmesine yönelik programlar kullanılmalı. Bu programlarda esas olan, doğru egzersizlerin düzenli olarak uygulanmasıdır. Düzenli yapılan çalışmalar başarıyı getirir” diye konuştu. Öğrenciyi yormadan ve bıktırmadan, her gün yapılacak küçük alıştırmaların planlanması gerektiğini ifade eden Karaca, sözlerini şöyle sürdürdü:

BAŞARILI SONUÇLAR ALINIYOR

“Bu yolla edinilen becerilerin kalıcı olması sağlanır. Programlar, öğrencinin severek yapacağı, ilgisini çekecek uygulamalardan oluşmalıdır. Seçilecek materyaller önemlidir. Materyaller karışık olmamalı, görsel olarak ilgi çekmelidir. Ülkemizde bu amaçla kullanılabilecek çok sayıda basılı materyal vardır. Disleksinin çözümüne yönelik eğitim veren eğitimciler konusunda da ülke olarak şanslıyız. Bu alanda çalışan eğitimcilerimizin sayısı ve kalitesi her geçen gün artmaktadır. Eğitimde görsel ve işitsel olarak zenginleştirilmiş, oyunlaştırılmış uygulamaların kullanılması başarılı sonuçlar vermektedir. Dünyada bu amaçla geliştirilmiş birçok bilgisayar destekli uygulama da mevcuttur. Çoğunlukla online kullanılabilen bu uygulamaların disleksinin düzelmesinde etkili oldukları bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!