Güncelleme Tarihi:

Diş sıkmanın genellikle uyku sırasında ortaya çıktığını, hem dişsel hem de nörolojik kökenli olabildiğini söyleyen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Onur Gündoğan, yapılan çalışmaların diş sıkan kişilerin çiğneme kaslarında normal bireylere göre üç kat daha fazla kas gücü bulunduğunu gösterdiğini aktardı ve bu durumun özellikle çene köşesindeki masseter kasını ve şakak bölgesindeki temporal kası etkilediğini ifade etti.
Diş sıkma problemi yaşayan hastaların çoğunun geçmeyen kulak ağrısı şikayeti ile başvurduğunu söyleyen Gündoğan, “Bu hastalarda kulak muayenesi normal olmasına rağmen çene ekleminde belirgin hassasiyet oluyor. Diş hekimleri de aşınma, sallanma, sıcak-soğuk hassasiyeti ve kemik kaybı gibi nedenlerle hastaları bize yönlendiriyor. Bazı hastalarda ise çene, baş ve boyun ağrısı da görülebiliyor” dedi.
İKİ ETKİ BİR ARADA
Diş sıkma tedavisinde kullanılan kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçların her zaman yeterli olmadığını belirten Gündoğan, özellikle masseter kasının belirgin şekilde büyüdüğü hastalarda botoks uygulamasının etkili bir yöntem olduğunu ifade ederek, “Botoks kasın aktivitesini hafifleterek hem gece diş sıkmayı azaltıyor hem de sabahları görülen çene ve diş hassasiyetini belirgin şekilde düşürüyor” diye konuştu. Gündoğan, kadın hastalarda masseter botoksun aynı zamanda çene hattını incelterek estetik bir görünüm de sağladığını sözlerine ekledi.
Masseter botoks ygulamasının yaklaşık 10–15 dakika sürdüğünü belirten Gündoğan, işlemin ardından hastaların günlük yaşamlarına hemen dönebildiğini söyleyerek, yalnızca birkaç gün boyunca sert gıdalardan uzak durulmasını ve işlem yapılan bölgeye fazla temas edilmemesi gerektiğini vurguladı. Botoksun etkisinin genellikle 4–6 ay sürdüğünü belirten Gündoğan, “Hastalarımızı 12–13’üncü günde kontrol ediyoruz, gerekirse küçük bir rötuş da yapabiliyoruz” ifadelerini kullandı.
Diş sıkma problemlerinde sadece masseter kasının değil, zaman zaman temporal kasın da etkili olabildiğini söyleyen Gündoğan, “Şakak bölgesindeki temporal kas da çiğneme sırasında aktif olduğu için, ihtiyaç duyan hastalarda bu kasa da botoks uygulayabiliyoruz. Aslında temporal kasa yapılan botoks, masseter botoksunun tamamlayıcı bir parçası olarak değerlendirilebilir. Her hastaya uygulanmasa da özellikle temporal kas aktivitesi fazla olan ve muayene sırasında elimizle gerginliğini belirgin şekilde hissettiğimiz hastalarda bu bölgeye de botoks uygulaması yapıyoruz” dedi.
Uygulamada belirgin bir yaş sınırı olmadığını ancak işlemin 18 yaş üzeri kişilere yapıldığını vurgulayan Gündoğan, çocuklarda ise botoks yerine gece plaklarının önerildiğini söyleyerek sözlerini tamamladı.