Dikkat! Retina dekolmanı körlüğe neden olabilir

Güncelleme Tarihi:

Dikkat Retina dekolmanı körlüğe neden olabilir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2021 12:29

Retina tabakasının yırtılması sonucu meydana gelen retina dekolmanının en önemli hastalıklarından biri olduğunu söyleyen Kaşkaloğlu Göz Hastanesi’nden Prof. Dr. Tansu Erakgün, erken müdahale edilmediği takdirde körlükle sonuçlandığı uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Retina dekolmanının gözün sinir tabakası olan ve aynı zamanda en iç duvarını oluşturan retina tabakasının yırtılması sonucunda meydana geldiğini belirten Prof. Dr. Erakgün “Özellikle yüksek miyoplar, gözüne darbe almışlar, daha önceden katarakt ameliyatı olmuş olanlar ve ailesinde retina dekolmanı olanlarda görülme sıklığı daha fazla” dedi.

ERKEN MÜDAHALE ÖNEMLİ

Retina yırtılması sırasında hastanın gözünün önünde aniden oluşan uçuşmaların göründüğünü kaydeden Prof. Dr. Tansu Erakgün, “Bunu örümcek ağlarına ya da kurum yağmasına benzetebiliriz. Bir diğer şikayet de ışık çakmasıdır. Yıldız kayması ya da flaş patlaması gibidir. Bu çakmalar anlık olur ve birkaç saniye sürer” diye konuştu. Bir süre sonra görme merkezinin de etkilenerek tamamen körlüğün oluştuğunun altını çizen Prof. Dr. Erakgün, ekledi: “Retina dekolmanı oluşmadan yırtık saptanırsa lazerle tedavi edilebilir. Aksi halde cerrahi tedavi gerekir. Vitrektomi en sık uygulanan yöntemdir. Çok küçük deliklerden çok küçük iğnelerle göze girilerek dekolman sıvısı temizlenir ve yırtıklar lazerle kapatılır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!