Çocukların gözleri ekstra özen ister

Güncelleme Tarihi:

Çocukların gözleri ekstra özen ister
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2021 18:30

Çocukluk döneminde gerçekleştirilen her etkileşim, öğrenme ve büyüme konusunda bir tecrübedir. Bu dönemdeki çocuklar hayatla ilgili edinimlerinin yaklaşık yüzde 85’ini gözleri aracılığıyla sağlarlar. Okulların açıldığı bu dönemde Dünyagöz İzmir’den Opr. Dr. Güray Narbay, çocukluk döneminde göz sağlığı konusunda dikkat edilmesi gerekenler, göz muayenesinin önemi ve ihmali halinde gelecekte karşılaşılabilecek sorunlarla ilgili bilgiler paylaştı.

Haberin Devamı


En büyük görev
anne-babalarda
İyi bir görüş her çocuğun eğitimsel ve sosyal gelişimi için kritik derecede önem taşır. Ailelerin çocuklarının karşılaşabilecekleri görme sorunlarıyla ilgili çabuk hareket etmeleri ve hastalıklar ilerlemeden gerekli tedbirleri almaları, gelecekte oluşabilecek önemli sorunların engellenmesini sağlar. Sağlıklı gözlerin sağlıklı bir yaşam için gerekli olduğunu Dr. Narbay, “Gözler çocukluk dönemi boyunca gelişmeye devam ederler. Eğer bir çocukta çok erken yaşta kırma kusuruna rastlandıysa bunun hızlıca çözüme kavuşturulmasıyla gelecekte oluşabilecek ciddi görme sorunlarının önüne geçilebilir. Bu sebepten dolayı çocukların uzman bir göz hekimi tarafından dönemsel olarak muayenelerinin gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bu konuda da özellikle ebeveynlere çok büyük görev düşüyor. Çocuğunuzun günlük hayattaki hareketleri, öğrenme eğrisinin doğru şekilde ilerlediği ve davranışsal sorunlarına dikkat etmek gerekiyor. Bu belirtileri dikkate almak ve zamanlı muayenelerle çocukların geleceğinin aydınlık kalmasını sağlamak ebeveynlerin elinde” dedi.
Bu hastalıklara
dikkat edilmeli
Çocuklarda gözlemlenen göz hastalıkları konusunda bilgiler paylaşan Opr. Dr. Güray Narbay, “Çocuklardaki görme sorunları genellikle görme sistemlerinin düzensiz gelişmesi nedeniyle oluşur. Göz tembelliği, miyopi ve hipermetrop rahatsızlıkları çocuklarda en sık karşılaşılan sorunlar arasında yer alır. Ayrıca; gözde sulanma, şaşılık, glokom, katarakt, renk körlüğü, kornea hastalıkları ve travma sebebiyle oluşan rahatsızlıklar da çocuklarda görülmesi muhtemel hastalıklardır. Erken doğumla dünyaya gelen bebeklerde prematüre retinopatisi (ROP) de dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Çocukların göz sağlığında sorunların zamanında fark edilmesi açısından en önemli nokta ise davranış ve öğrenim bozukluklarının takip edilmesidir. Görme sorunu bulunan çocukların büyük bölümü okullarında sorunlar yaşayabiliyor. Ancak bu yaştaki çocuklar çoğu zaman bir sorun olduğunun farkına dahi varamayabiliyorlar” şeklinde konuştu.
Gelecekte daha büyük
sorunlara yol açabilir
Sorunların erken yaşta fark edilmesi sayesinde gelecek dönemde yaşanabilecek pek çok sorunun da önüne geçilebileceğini belirten Dr. Narbay, şöyle devam etti: “Ailelerin özellikle dikkat etmeleri gereken davranışlar arasında televizyona çok yakın oturmak, gözleri sürekli kısarak bakmak, kafayı bir tarafa doğru yatırmak, gözlerin sürekli kaşınması, dikkat dağınıklığı, el-göz koordinasyonunda bozukluklar ve ışığa karşı hassaslık bulunuyor. Çocuklarla zaman geçirerek bu sorunların varlığını fark edebilir, onlarla oyunlar oynayarak görsel gelişimlerine katkıda bulunabilirsiniz. Çünkü ilgilenilmeyen ve zamanında giderilmeyen görme sorunları yüzündene ilerleyen dönemlerde davranış bozuklukları, öğrenmede sorunlar, disiplin sorunları ve hatta yetişkinlik döneminde körlüğe kadar gidebilecek pek çok sorunun doğma şansı oldukça yüksektir. Bundan dolayı çocukluk dönemindeki görme sorunları kesinlikle ihmale gelmez. Yaptıracağınız çok basit bir göz muayenesiyle çocuğunuzun geleceğine çok büyük katkıda bulunabilirsiniz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!