Bu hasatta hem israfı önleme hem de paylaşma var

Güncelleme Tarihi:

Bu hasatta hem israfı önleme hem de paylaşma var
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2021 11:52

Bu hasatta hem israfı önleme hem de paylaşma var

Haberin Devamı

TAZE meyve sebze sektöründe yüzde 50'lere varan kayıp ve israfı azaltmayı hedefleyen 'Gönüllü Son Hasat Projesi' kapsamında, üretici tarafından toplanmayan ürünler gönüller tarafından hasat edilerek ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacağı bildirildi.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, Konak Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü, Spor Toto Kulübü Başkanlığı ve Uluslararası Damla Gönüllüleri Derneği, 'Gönüllü Son Hasat Projesi'nde buluştu. Ortak hareket edilen projeyle, 2021 yılı sonuna kadar her ay bir üretim alanına gidilerek üretici tarafından toplanmayan ürünlerin önceden eğitilmiş gönüllüler tarafından hasadının yapılacak ve toplanan ürünler ihtiyaç sahiplerine dağıtılacağı bildirildi.

Projenin ilk etkinliği; İzmir'in Kınık ilçesinde Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Kınık Kaymakamı Erol Türkmen, Kınık Belediye Başkanı Sadır Doğruer, İzmir Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Oktay Darcan, Konak Tarım ve Orman İlçe Müdürü Ruhşan Özdemir Çiftçi, Spor Toto Kulübü Başkanlığı ve Uluslararası Damla Gönüllüleri Derneği'nin katılımlarıyla domates tarlasında gerçekleştirildi.

Türkiye'nin yıllık 55 milyon ton taze meyve sebze ürettiğini ancak bu üretim yüzde 50'sinin sofraya gelmeden israf ve kayıp olduğunu dile getiren Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, hasat ve hasat sonrası kayıpların azaltılması ve fazla ürünün ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması amacıyla başlatılan 'Gönüllü Son Hasat Projesi'nin paydaşı olduklarını söyledi. Uçak, projeyle kayıp olacak taze gıdaların tekrar insan tüketimine yönlendirilmesini hedeflediklerini, ayrıca gıda sistemi içindeki bitkisel üretimde hasat öncesi kayıpların nedenlerini vurgulamayı amaçladıklarını kaydetti.

"Gönüllü hasatlar ekonomik ve toplumsal birlikteliği güçlendirecek" diyen Uçak, "Hasat öncesi kayıpları önlemek adına bir toplama geleneği ve sürdürülebilir gıda için temel bir strateji olarak benimsenecek. Proje, her kesimden tüketicinin; sağlıklı, yeterli, dengeli ve eşit beslenme hakkına katkı sağlayacağı gibi toplumsal dayanışmayı güçlendirecek, gıda kayıplarının ve israfın önlenmesi bilincini geliştirecek. Gönüllüler açısından ise özellikle pandemi sürecinde kırsalda keyifli zaman geçirmek ve bir nevi ekolojik terapi olacak" diye konuştu.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!