Bu da kahve sözlüğü

Güncelleme Tarihi:

Bu da kahve sözlüğü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2021 13:12

Her ne kadar asırlık geçmişi olsa da son yıllarda giderek yaygınlaşan ve popüler bir ürün haline gelen kahveyle birlikte daha önce pek de aşina olmadığımız sözcükler hayatımıza hızlı giriş yaptı. Biz de sizin için kahveye dair bir sözlük hazırladık.

Haberin Devamı

 

AA
Amerika dışındaki, özellikle Afrika kahvelerinde kullanılan bir derecelendirme birimi. Normalden daha büyük (18 elek), spesifik ve tutarlı çekirdekleri kapsıyor. AA+ veya AA Plus terimleri de 18 elek ve üzeri çekirdekleri ifade ediyor.
Americano
Yoğun espressonun sıcak su eklenerek inceltilen ve daha büyük bardakta servis edilen sunumu.
Arabica
Arabica dünya kahve üretiminin yüzde 70’ini oluşturuyor. Ancak hastalıklara ve iklim koşullarına çok dirençli olmadığından yetiştirilmesi daha zor ve daha pahalı.
Asidite
Kahvede aranan bir özellik. Damağınızda ve dilinizin altında kuruluk hissi bırakır. Kahveye keskinlik ve canlılık katar. Asiditesi düşük kahve sıradan lezzete sahip olur.
Balance (denge)
Kahvede hiçbir tadın tek başına diğerini bastıramadığını belirtir.
Barista
İtalyanca barmen demek. Günümüzde kahve konusunda bilgili, tecrübeli, kahve demlemeyi sanat haline getiren mesleği tanımlar.
Blend (harman)
İki veya daha fazla tek kökenli çekirdeğin karıştırılması anlamına geliyor.
Body (gövde)
Kahvenin dil üzerinde bıraktığı ağırlık hissi. Örnekle anlatmak gerekirse; süt, suya göre daha gövdelidir.
Clean cup
Cupping esnasında kullanılan bu terim kahvenin temiz, yani herhangi bir yabancı tat barındırmadığını ifade ediyor.
Cold brew (soğuk demleme)
Kalın öğütülmüş kahvenin soğuk suda 12 saat civarı tutulmasıyla demlenen konsantre kahve.
Cupping
Kahve çekirdeklerinin duyusal değerlendirmesini gerçekleştirmek için profesyonel tadımcılar tarafından kullanılan bir yöntem. Anahtar değerlendirme özellikleri; aroma, asidite, gövde, tat ve son tat.
EP (european preperation)
Kahve çekirdeklerinden kusurlu çekirdek, taş, çöp gibi yabancı maddelerin elle ayıklanmış olduğunu belirten bir ifade.
Excelso
Kolombiya’da kullanılan bir kahve derecelendirme terimi. Excelso derecesindeki kahveler daha yumuşak tat ve daha yüksek asiditeye sahip.
Espresso
Yüksek basınç altında demlenen yoğun kahve içeceği çeşidine deniyor. 50–75 ml arası shot bardaklarıyla servis ediliyor. Kahve/su oranı yaklaşık 1’e 3.
Filtre kahve
Kağıt veya metal filtre kullanılarak öğütülmüş kahveden sıcak suyun geçirilerek süzülmesiyle elde edilen bir kahve çeşidi. Dünyanın en fazla içilen kahvesi unvanına sahip.
French press
Kalın öğütülmüş kahvenin sıcak suyla cam bir kapta demlendikten sonra metal filtreyle süzülmesi metodu.
Kapsül kahve
Plastik veya alüminyuma yerleştirilen öğütülmüş kahveye verilen isim. Bu demleme türü için üretilen özel makinelerde hazırlanan kahve espressonun en pratik yöntemi.
Kopi luwak
Endonezya’nın Sumatra kahvesinden farklılık gösteren tek yanı prosesinin farklı olması. Proses, Luwak ya da Misk kedisi olarak bilinen hayvanın olgun kahveyi yemesi sindirerek midede fermente olmuş çekirdekleri dışkı yoluyla atması. Dünyadaki en pahalı kahvelerinden biri.
Latte
İtalyanca süt anlamına geliyor. Espresso üzerine sıcak süt eklenmesiyle yapılıyor.
Macchiato
Espressonun üzerine süt köpüğü ilave edilerek hazırlanan bir kahve çeşidi.
Mocha
Çikolata, espresso ve sütün karışımıyla hazırlanıyor.
Moka pot
Ocak üstünde, basınçla espressoya benzer bir kahve demlemenize yarayan metal demleme ekipmanı. Pişirirken 2–3 bar basınç oluşturduğu için yoğun ve aromalı bir kahve elde etmiş oluyorsunuz.
Monsooned
Hindistan’da bazı kahveler kasıtlı olarak 1 yıl süreyle açık depolarda nem yüklü muson rüzgarlarına maruz bırakılıyor. Çekirdeğin rengi yeşilden soluk sarıya dönerken çekirdekler şişiyor. Amaç, eskiden kahvenin Hindistan’dan Avrupa’ya üzeri açık, yavaş, yelkenli ahşap gemilerle taşındığı dönemde alışılmış Hindistan kahve lezzetini yakalamak.
Organic coffee
Yetiştirilme ve işlenmesi aşamalarında herhangi bir pestisit, herbisit veya benzeri kimyasal madde kullanılmamış ve ilgili kurumlarca bunun tespiti yapılarak onaylanmış kahve.
Peaberry
Peaberry (longberry veya caracol olarak da biliniyor) kahve meyvesinin içinde bir çekirdek geliştiğinde oluşuyor. Tipik olarak aynı ürünün normal çekirdeklerine göre daha parlak, daha asidik ama daha yumuşak.
Quakers
Kavurma sonrasında açık renkli kalan hatalı kahve çekirdekleri demek.
Robusta
Coffea robusta cinsi 0-800 metre arasında yetişiyor. Arabicanın tersine düzensiz olarak çiçek açıyor ve meyvelerinin olgunlaşması için yaklaşık 10-11 ay gerekiyor. Sarımsı kahverengindeki yuvarlak Robusta çekirdeklerinden üretilen kahve Arabica’ya göre iki kat daha fazla kafein içeriyor. Hastalıklara ve iklim koşullarına çok dirençli olduğundan yetiştirilmesi çok daha kolay ve ucuz.
SHB-sert çekirdek
Deniz seviyesinden bin 200-bin 300 metre ve üzeri yükseklikte yetişen kahve anlamına geliyor. Yüksek rakımlarda yetişen kahve daha yavaş olgunlaşıyor. Bu sebeple aromasında ve yoğunluğunda ortaya çıkan fark onu daha cazip kılıyor. Genellikle daha pahalı.
SHG-yüksekte yetişmiş
Sadece yüksekte yetişmiş ifadesi de aynı ürünler için kullanılan eş anlamlı bir cümle.
Supremo
Kolombiya’da kullanılan bir kahve derecelendirme terimi. Tutarlı asit dengesi, zengin aroma ve kuvvetli tadıyla tercih edilen bir kahve.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!