Böbrek taşına karşı bol bol su tüketin

Güncelleme Tarihi:

Böbrek taşına karşı bol bol su tüketin
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2020 13:38

Özel Gözde Kuşadası Hastanesi Üroloi Uzmanı Opr. Dr. Feridun Öğütçü, daha çok 20-50 yaş aralığında görülen böbrek taşlarının özellikle erkeklerde daha çok oluştuğunu söyledi, tedavide sıvı tüketiminin önemli rol oynadığını belirtti.

Haberin Devamı

Opr. Dr. Öğütçü, hastalığın oluşmasında kişisel yatkınlığın en temel sebep olduğunu, kilo, beslenme biçimi, sıvı tüketimi, sıcak hava, terleme ve idrarda yoğunlaşmanın belirleyici olduğuna dikkat çekti.

DOĞUM AĞRISINDAN FARKSIZ

Opr. Dr. Feridun Öğütçü, “Böbrek ve idrar yollarında oluşan taş öncelikle ağrı ile kendini belli eder. Kadınlardaki doğum sancısı gibi ağrıya neden olur. Kimi durumlarda idrarda yanma ve acıma gibi şikayetler de görülebilir. Ultrason ve gerekiyorsa tomografiyle tanı konabilir. İdrar yolundaki 5 mm kadar olan küçük taşlar genelde medikal tedaviyle düşer. Daha büyük taşlarda ise cerrahi müdahale gerekebilir. Günümüzde taş hastalığının tedavisi daha çok endoskopik yöntemlerle yapılıyor. URS ile idrar yolundaki ve böbrekteki taşlar lazerle kırılabiliyor. ESWL adı verilen yöntemle orta ve büyük taşları dışarıdan ses dalgaları yoluyla kırmak da mümkün” dedi.

Haberin Devamı

ÇAY VE KAHVEYİ AZALTIN

Su tüketiminin böbrek taşı oluşumunun önüne geçtiğini belirten Opr. Dr. Öğütçü, ekledi: “Operasyon süresi böbrek için 1-2 saat, idrar yolları için 30 dakika sürüyor. Ameliyatın başarısı yüzde 90’ın üzerinde. Hastalığın tekrarlama ihtimali var. Bunun için su tüketimi artırılmalı, çay ve kahve tüketimi ise mutlaka azaltılmalı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!