Bir göz muayenesi kalıcı hasarı önler

Güncelleme Tarihi:

Bir göz muayenesi kalıcı hasarı önler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2021 15:51

ATAGÖZ Göz Hastalıkları Dal Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Aras Saklamaz, yılda en az bir kez göz muayenesi yaptırmanın, gözde kalıcı hasarlara yol açabilecek hastalıkların önüne geçeceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Saklamaz, tüm hastalıkların tedavisinde olduğu gibi, göz hastalıklarında da erken tanı ve tedavinin başarı oranını arttırdığına dikkat çekerek, rutin göz muayenesinin, yaşam boyu sağlıklı görüş için birçok faydası bulunduğunu kaydetti. İnsanların günlük yaşamında iki gözüyle bakarken, bir gözünün az gördüğünü fark etmeyebildiğini ifade eden Saklamaz, yıllar içerisinde yavaş yavaş gelişen bir katarakt veya göz arkasına ait bir kusurun, hastanın dikkatini çekmeyebildiğini vurguladı. Saklamaz, “Kişi ta ki rastgele bir gözünü kapatıp diğeri ile baktığında, görmesinde meydana gelen değişimi fark edebilir. Bu değişim, kişinin fark edeceği boyuta gelene kadar ilerler. Bazı göz hastalıklarında bu ilerleme kalıcı görme kayıplarına sebep olabilir. Bunun önüne geçmek için kişinin görüşünde bir sorun olsun ya da olmasın yılda bir defa rutin göz muayenesi tavsiye ediyoruz. Göz muayenesinde, hastanın bir gözünün az gördüğü ya da çevre görüşünde bir sorunun olup olmadığı, göz arkasında bir oluşumun başlayıp başlamadığı tespit edilir. Tespitin hemen ardından, tedavi sürecine geçilir. Erken tedavi her zaman başarı oranını artırır” dedi.

Haberin Devamı

ÇOCUKLAR FARK EDEMEZ

Görmede kişinin fark edebileceği boyuta ulaşan sorunları beklemenin, gözdeki kusurun, hastalığın ilerlemesine sebep olabildiğini de dile getiren Saklamaz, şu bilgileri verdi: “Örneğin, ilerlemiş, beklemiş katarakt sertleşir. Sertleşmiş katarakt, ameliyat sırasında ve sonrasında birtakım komplikasyonları artırabilir. Dolayısı ile yılda bir kez göz muayenesi bunların önüne geçebilir. Çocuklarda oldukça sık gördüğümüz aileden de geçebilen göz tembelliği de çocuğun kendi kendine fark edebileceği bir durum değildir. Bu çocuklar kitap okurken çabuk sıkılır, çünkü zorlanırlar. Kitabı, tableti ya da odaklandığı bir nesneyi, televizyonu olması gereken mesafeden daha uzak ya da daha yakın duruş pozisyonlarıyla görmeye çalışırlar. Birçok ebeveyn çocuğunun okumayı, yazmayı sevmediğini, derslerine ilgisiz olduğunu düşünürken, aslında çocuğun gözlerinde bir sorun olabileceği gerçeğini atlar. Özellikle çocuklarda ilk 10 yaş grubunda göz muayenesi çok önemli. Bu tür olayların önüne geçer, görmede meydana gelecek kalıcı bir hasarı engeller.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!