

BİR KRAL GİBİ DAVRANDI
Mausolos internetteki çoğu kaynakta kral olarak anılsa da aslında hiçbir zaman kral olmamış. Pers İmparatorluğu’na bağlı Karya Satrabı olmuş. Şimdi eminim ki, “Satrap nedir?” diye düşünüyorsunuzdur. Satrap için “Vali” demek yanlış olmaz. Pers İmparatorluğu, Anadolu’yu egemenliği altına aldıktan sonra bu bölgeyi satraplıklara bölerek yönetmiş. Bu satraplıklar, Pers İmparatoru tarafından görevlendirilen memurlar olmuşlar. Bu satraplar arasında sadece Karya Satraplığı kral gibi davranmış. Özellikle de babası Hekatomnos M.Ö. 377 yılında ölünce yerine geçen Maousolos izlediği politikalarla Karya’yı tam bir kral gibi yönetmiş. Atılımcı, hayal gücü yüksek, otoriter bir satrap olan Mausolos, Karya’da yeni kentler kurmuş. Başkenti de Akdeniz deniz ticaret yolu üzerinde olan ve kent savunmasına uygun gördüğü Halikarnassos’a, yani bugünkü Bodrum’a taşımış. Liman kenti Halikarnassos’u güçlendirmek için gemi yapım atölyeleri inşa etmiş.
KARYA’NIN EN İYİ DÖNEMİ
Helen kültürüne hayran olan Mausolos, tüm Karya kentlerini sanat yapıtlarıyla süslemek üzere ünlü Helen mimar ve heykeltıraşlarını bölgeye davet etmiş. Başkent Halikarnassos’un da sokaklarını heykellerle süsletmiş, yerlere döşenen mozaiklerde tanrıların Halikarnassos’u korumasını dileyen simgeler tasvir ettirmiş. Karya tarihi boyunca ulaştığı en yüksek kültürel ve maddi güce Mausolos döneminde kavuşmuş. Mausolos M.Ö. 353 yılında öldüğünde yerine karısı, aynı zamanda kız kardeşi olan II. Artemisia geçmiş. Evet, kız kardeşinin karısı olması bize bugün çok şaşırtıcı geliyor ama o dönemlerde aile içi evlilikler gelenekselmiş. Ataları gibi zeki ve savaşçı biri olan II. Artemisia, ülkeyi 2 yıl yönetmiş. Öldüğünde de Mausolos için yaptırdığı mozolede eşinin yanına gömülmüş.
MAUSOLOS ADINDAN TÜREDİ
Mozole isminin Kral Mausolos’un adından türediğini biliyor musunuz? Mausolos için yaptırılan anıt mezardan sonra inşa edilen tüm anıt mezarlara mozole (mausoleion) denilmiş. Gelelim bizim Halikarnas Mozolesi’ne... Yapımı M.Ö. 355 yılında Mausolos henüz hayattayken başlamış. Mausolos ölünce eşi II. Artemisia anıtın yapımını sürdürmüş. II. Artemisia’nın da ölümünden sonra anıtın yapımını kardeşleri devam ettirmiş. Tepesindeki 4 atlı arabayı ünlü mimar Pytheos’un yaptığı sanılıyor. Dor düzenini tapınaklar için uygun bulmayan Pytheos, tapınaklarda ideal düzen olarak gördüğü İyon düzenini, sütun kaidelerinde ise Anadolu-İyon tipi tercih etmesiyle tanınıyor.
BİR ESERDE ÜÇ MEDENİYET
BALIKÇI’DAN MEKTUP VAR
BALIKÇIDAN MEKTUP VAR
İzmir haberleri Hürriyet yerel haberler sayfasında. Haber ajanslarının İzmir ilinden Belki bir gün yeniden Bodrum’un mavisiyle buluşacak hakkında ilettiği tüm haberler hurriyet.com.tr farkı ile sizlere ulaştırılıyor. Bu haber ilk olarak 06 Aralık 2020 tarihinde saat 17 08’de yayınlandı. Son dakika gelişmesi oldukça Belki bir gün yeniden Bodrum’un mavisiyle buluşacak haberi güncellenecektir.