Basit bir horlama mı uyku apne sendromu mu?

Güncelleme Tarihi:

Basit bir horlama mı uyku apne sendromu mu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2021 15:05

Uykuda görülen solunum bozukluklarının en hafifinin horlamahastalığı, en ağır şeklinin de tıkayıcı uyku apnesi olduğunubelirten KBB Uzmanı Op. Dr. Cem Karas, normal erişkin insanlarınen az yüzde 10’unda ve çocukların yüzde 12’sinde, 60 yaş üzerindeise yüzde 40-50 civarında horlamanın görüldüğünü söyledi. Op.Dr. Karas horlama ve uyku apnesi tedavisi hakkında bilgiler verdi.

Haberin Devamı

HORLAMA sorunun erişkinlerde sıklıkla orta yaşlı ve şişman erkeklerde görüldüğünü ve yaş ilerledikçe görülme sıklığının arttığını belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Karas, “Charles Dickens, 1830’lu yılların başında yazdığı roman ve yazılarında şişman, kırmızı yüzlü, oturduğu yerde uyuklayan erkeklerden oluşan Pickwick Kulübü üyelerinden bahsederken, aslında horlama ve uyku apneli hastaları tarif ediyordu” dedi. Uyku sırasında burun ve dilin arkasındaki hava yolunun daralmasıyla ve buradaki küçük dilin veya yutak seviyesindeki yapıların titreşimleriyle ortaya çıkan sese “horlama” adı verildiğini belirten Op. Dr. Karas, “Bademcikler, dilin arkası, yumuşak damak, küçük dil ve boğazı oluşturan kaslardan meydana gelen geniz ve yutak bölgelerindeki hava yolunun herhangi bir patoloji ile daralması çok ender olmayan bir durum. Bu bölgede daralma olduğunda, özellikle küçük dil ve yumuşak damak uyku esnasında solunum çabasının artmasıyla birlikte titreşmekte ve horlama ortaya çıkmaktadır” diye konuştu.

Haberin Devamı

RİSK FAKTÖRLERİ NELER?

Aile bireylerinden birinde uyku apne sendromu varsa diğerlerinde görülme riskinin arttığını belirten Op. Dr. Karas, obezitenin en önemli risk faktörü olduğunu söyledi. Kilo arttıkça görülme sıklığının ve ciddiyetinin arttığını ve kilo verilmesiyle azaldığının bilindiğini ifade eden Karas, “Özellikle santral obezitesi olanlarda, yani bel çevresi artmış, elma tipi şişmanlayan kişilerde sıktır. Yine de uyku apne hastalarının yalnızca yüzde 40-60 kadarında obezite olduğu ve obez olmayanlarda da görülebileceği unutulmamalıdır. Yüz ve çeneye ait yapısal bozukluklar ve üst solunum yollarındaki darlıklar, obez olmayan kişilerde uyku apne sendromuna neden olabilir. Bunların başında çenenin küçük ve geride yer alması gelir” diye konuştu.

HANGİ YAKINMALAR GÖRÜLÜR?

Erişkinlerin yüzde 10-30’unda horlama görüldüğünü ve yaş ilerledikçe bu oranın arttığını dile getiren Karas, şöyle devam etti: “Hasta başlangıçta zaman zaman horlarken, giderek daha şiddetli ve sürekli horlamaya başlar. Horlama, üst solunum yollarında daralmanın bir göstergesidir. Uyku apne sendromu olan hastaların hemen tümünde horlama yakınması vardır. Şiddetli ve sürekli horlama, uyku apne sendromunun öncü belirtisi olabilirse de horlamayla birlikte diğer yakınmaların bulunması gereklidir. En önemli bulgu, eşinin veya yakınlarının tarif ettiği ve tanıklı apne dediğimiz uykuda nefes durmasıdır. Gece boyunca bazen 300-400 kez tekrarlayan apneler nedeniyle uyku bölündüğü için hasta kalitesiz bir uyku uyur. Çoğu kez apnelerden sonra uyandığının farkında değildir, bazen de uykudan boğularak uyanma tanımlar. Apneler nedeniyle dokulara yeterli oksijen gidemez. Bunların sonucunda, yorgun uyanma ve gündüz aşırı uykululuk gözlenir. Ayrıca uyku apne sendromu olan hastalarda gece göğüs ağrısı ve çarpıntı, sık idrar yapma, idrar kaçırma, sabah baş ağrısı, yaptığı işe kendini verememe, unutkanlık, sinirlilik, gece terlemesi (özellikle baş ve boyun bölgesinde), gece öksürme, reflü, ağız kuruluğu, işitme kaybı, cinsel isteksizlik ve iktidarsızlık gibi birçok başka yakınma da görülebilir. Sonuç olarak, hastanın yaşam kalitesi çok bozulmuştur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!