Bariatrik cerrahi sonrası oruç tutabilir miyim?

Güncelleme Tarihi:

Bariatrik cerrahi sonrası oruç tutabilir miyim
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2021 21:00

Genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Özgür Demirtaş’ın kliniğinde görevli diyetisyen Melin Yayıntaş, obezite cerrahisi geçiren hastaların en çok merak ettiği ‘ne zaman oruç tutabilirim’, ‘ameliyat sonrası ilk 1 yıl içerisinde oruç tutmam neden sakıncalı’, ‘oruç tutmamın sağlığım üzerinde ne gibi olumsuz sonuçları olabilir’ sorularını yanıtladı

Haberin Devamı

OBEZİTE cerrahisi sonrası beslenme durumunun sürekli takibi ve bireysel olarak beslenmenin değerlendirilmesinin sağlıklı kilo verme sürecinin en önemli kısmı olduğunu belirten diyetisyen Melin Yayıntaş, bariatrik cerrahi sonrası sağlıklı kilo vermek için diyetisyen ve hekimin önerilerine mutlaka uyulması gerektiğini söyledi. Amacın sadece kilo vermek olmadığını kaydeden Yayıntaş, kiloları sağlıklı vermenin önemine değindi. Obezite cerrahisi sonrası ilk yılını dolduran, oruç tutmak isteyen hastaların bireysel olarak beslenmelerinin değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Yayıntaş, oruç tutmalarına hekim ve diyetisyen görüşü doğrultusunda karar verilmesinin doğru bir yaklaşım olacağını bildirdi.

AZ VE SIK YEMEYE DEVAM

Ameliyat sonrası kişilerin mide hacmi küçüldüğü için beslenmelerinde dikkat etmeleri gereken bir takım kuralların bulunduğunu belirten Yayıntaş, şöyle devam etti: “Gün içerisinde vücudun gereksinimi olan besin öğelerini tamamlayabilmek için az miktarda ve sık sık yeme alışkanlığı kazanmaları gerekmektedir. Beslenmelerinde katı-sıvı ayrımı önemlidir. Çeşitlilik ve besin seçimi, dikkat edilmesi gereken önemli beslenme kuralları içerisinde yer almaktadır. Bariatrik cerrahi sonrası ilk bir yıl, doğru beslenme alışkanlıklarına uyum sağlayabilmek ve hacim olarak küçülen yeni midenizi besinlere alıştırma sürecidir. Oldukça önemli olan bu süreçte besin gereksinimlerini karşılayabilmek için az miktarda, sık sık beslenmeniz gerekmektedir. Besinlerin çok iyi çiğnenmesi, katı-sıvı ayrımından dolayı vücudun sıvı ihtiyacını tamamlayabilmek adına gün içerisine yayılmış bir beslenme süreci olmalıdır.”

Haberin Devamı

SIVI ALIMI ÇOK ÖNEMLİ

Oruç dönemlerinde sıvı alımının oldukça önemli olduğunu belirten Yayıntaş, “Sıvı yetersizliği dehidrasyona yol açmakta, halsizlik, baş dönmesi, mide bulantılarına sebep olmaktadır. Uzun süren açlıklardan sonra daha hızlı yemek yeme, besin seçimlerinde ilk aklımıza gelen sevdiğimiz besinleri tercih etme gibi durumlarla karşılaşılmaktadır. Obezite cerrahisi sonrasında hızlı yemek yeme ve besin seçiminde sağlıksız besinlere yönelme istemediğimiz bir yeme davranışıdır. Çok iyi çiğnemeden hızlı yemek, su ihtiyacını karşılayabilmek için öğün ile birlikte su içmek obezite ameliyatı geçirmiş hastalar için çok rahatsız edici bir durumdur. Mide krampları, kusma, mide bulantıları, hazımsızlık gibi sorunlara neden olmaktadır” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!