Bademcik ve geniz etini önemseyin

Güncelleme Tarihi:

Bademcik ve geniz etini önemseyin
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2021 16:44

BADEMCİK ve geniz etinin 4-5 yaşlarında daha sık olmak üzere enfeksiyonlara bağlı olarak büyüdüklerini belirten Özel İzmir Gazi Hastanesi KBB Uzmanı Prof. Dr. Arif Şanlı, ileri yaşlarda küçülme eğilimi gösterdiklerini söyledi. Geniz etinin büyük olmasının burundan solunuma engel oluşturduğunu kaydeden Şanlı, ayrıca kulak ve sinüslerin boşalımını bozarak, değişik boyutta problemlere yol açtıklarını bildirdi. Bu çocuklarda işitme kayıpları, horlama, ağızdan soluma, gece öksürükleri, burun akıntıları gözlendiğini ifade eden Şanlı, “Kronik geniz eti ve bademcik iltihapları veya büyümeleri, diş, çene, yüz gelişiminde bozukluklar ve konuşma bozukluğu, apne, eklem romatizması, kalp ve böbrek hastalığı gibi komplikasyonlara yol açabilmektedir” dedi.

Haberin Devamı


NE ZAMAN ALINMALI?
Bademcik ve geniz eti ameliyatlarının KBB kliniklerinde sık uygulandığını belirten Prof. Dr. Arif Şanlı, ilaç tedavisinden fayda görülmediğinde cerrahi olarak çıkarıldıklarını vurguladı. Bu ameliyata karar vermek için kullanılan iki kriter bulunduğunu hatırlatan Şanlı, şöyle devam etti: “Kesin ve göreceli olarak ameliyatın gerekliliği belirlenir. Kesin ameliyatı gerektiren durumlar arasında üst solunum yolunun bademcik ve geniz eti büyüklüğüne bağlı olarak tıkanması, bademcik etrafında kötü huylu tümör şüphesi oluşması, çene yapısını bozan geniz eti ve bademcik büyümeleri yer alır. Göreceli kriterlerin en başında, sık tekrar eden bademcik enfeksiyonları gelmektedir. Bademcik ameliyatlarının yüzde 40’ı bu nedenle yapılmaktadır. Son bir yılda 7 defa veya son iki yılda yıl başına 5’er defa veya son üç yılda yıl başına 3’er defa ya da daha sık ateşli bademcik iltihaplanması geçirilmesi, difteri (kuş palazı) mikrobu taşıyıcıları, kalp kapak bozukluğu olan kişiler, göreceli kriterler arasında yer alır.”

Haberin Devamı

İDEAL YAŞ VAR MI?
Bademcik hastalıkları çocuk yaş grubu sorunu olarak bilinmekle birlikte, erişkin için de aynı kuralların geçerli olduğunu belirten Prof. Dr. Arif Şanlı, “Ameliyata engel oluşturacak herhangi bir ciddi sağlık problemi olmayan erişkinlerde de bademcik ameliyat uygulanmaktadır. Alt yaş sınırı, zorunlu haller dışında geniz eti için 3 yaş, bademcik için 4-5 yaş olarak belirlenmiştir. Üst yaş sınırını belirlemek mümkün değil. Genel olarak ileri yaşlarda bu hastalığın görülme oranı düşüktür ve çoğu zaman basit çözümler tercih edilmektedir” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!