Bademcik sorunları çocukta gelişme geriliği yapıyor

Güncelleme Tarihi:

Bademcik sorunları çocukta gelişme geriliği yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2022 17:18

Op. Dr. Cem Karas, özellikle sıkgörülen bademcik ve geniz etibüyümesi ve sıvı birikmesine karşıanne ve babalara uyarılarda bulundu.

Haberin Devamı

KBB uzmanı Op. Dr. Cem Karas, kronik bademcik enfeksiyonları, geniz eti büyümesi, kulakta sıvı birikmesi ve bademcik sorunlarının çocuklarda sık görülen kulak burun boğaz hastalıkları olduğunu belirterek, bu hastalıklara karşı tedbirli ve bilinçli olmanın, çocukların sağlıklı gelişimleri açısından çok önemli olduğunu söyledi. Bademciklerin boğazın her iki yanında yer alan ve dışarıdan gelen mikroplara karşı savunma sisteminin bir parçası olan organ olduğunu belirten Karas, “Savunma görevi sırasında, bademcik iltihabı dediğimiz ateş, boğaz ağrısı, kızarıklık, halsizlik gibi şikâyetlere yol açan hastalık meydana gelebilir. Çocuklarda sık rastlanan bademcik iltihaplarında, doktorunuz tarafından verilen ilaçlar hastalığın iyileşmesini sağlar. Bademcik ameliyatları KBB uzmanınızca gerekli görüldüğünde yüz güldürücü girişimlerdir. Thermal welding, koblator sistemleriyle bademcik ameliyatları yapılmaktadır. Bu sistemler, ısı ve basınç ile dokuların kanamasız ayrılmasına dayanır. Teknik sayesinde kanama olasılığı minimuma indirilir. Ameliyat sonrasında ağrı çoğu zaman hiç olmaz ya da oldukça hafif hissedilir” dedi.

Haberin Devamı

HANGİ DURUMLARDA ALINMALI?

Op. Dr. Karas, her yıl sık sık tekrarlayan (yılda 5 defadan fazla), sürekli ilaç kullanımına gerek duyulan kronik enfeksiyonlar, aşırı iri bademciklerden kaynaklanan nefes alma güçlüğü, horlama, ağzı açık uyuma, büyüme ve gelişme geriliği gibi durumlarda bademciklerin alınması gerektiğini, ancak bir uzmana başvurulmasının şart olduğunu söyledi.

GENİZ ETİ HASTALIKLARI

GENİZ etinin, burun ile boğaz arasına yerleşmiş bir doku olduğunu belirten Op. Dr. Cem Karas, görevinin, burundan giren bakteri ve virüs cinsi mikropları yakalamak ve vücudun mikroplarla savaşmasına yardımcı maddeler olan antikorları üretmek olduğunu söyledi. “Çocuğunuzda sürekli ya da sık tekrarlayan geniz eti büyümesi veya iltihabı varsa, doktorunuz geniz etinin ameliyatla alınmasını önerebilir” diyen Karas, çocukların geniz eti alındıktan sonra daha sık hastalanmadıklarını kaydetti, “Çünkü vücutta geniz eti gibi görev yapan başka dokular da aynı fonksiyonları yeterince yapabilirler” diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!