Avrupa Parlamentosu'nda Suriyeli çocuklar için çağrıda bulundu

Güncelleme Tarihi:

Avrupa Parlamentosunda Suriyeli çocuklar için çağrıda bulundu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2017 12:07

İzmir Milletvekili Murat Bakan, Avrupa Birliği'ne "Suriyeli çocuklar için harekete geçin" çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Avrupa Parlamentosu'nda düzenlenen 'Genişleme Bölgesinde Yerel ve Bölgesel Yönetimler ve AB Bölgesel Politikası' adlı konferansta Türkiye'yi temsil etmek üzere Brüksel'e gitti. Konferansın 'Yerel ve Bölgesel Yönetimler Bakış Açısıyla Politika Oluşturulması ve AB Müktesabatının Uygulanması' başlıklı oturumunda Bölgesel Komite Üyesi Jean Luc Vanreas'ın konuşmasının ardından söz alan Murat Bakan, AB Bölgesel Sorunları'nda birinci sıradaki sorunun Suriyeli mülteci çocukların sorunları olduğunu ifade etti. "Avrupa göç konusunda ahlaki olarak sınıfta kalmıştır" diyen Bakan, AB'yi Suriyeli mülteci çocuklar için harekete geçmeye çağırdı.
Suriyeli mülteci çocukların nasıl bir hayat yaşadığını Avrupa Parlamentosu'nda aktaran CHP'li Bakan, "Türkiye'de yaşamak zorunda kalan 4 milyon Suriyeli mülteciden 2 milyonu çocuk. Bu çocukların yüzde 80'i eğitim alamıyor. Ülkemizdeki mülteci Suriyelilerin doğum oranı bize göre iki üç kat daha fazla. Yılda en az 150 bin çocuk sadece Türkiye'de dünyaya geliyor. Yüzde 74'ünün ailesinden birini savaşta yitiren yetim, öksüz çocuklar bunlar. Yüzde 30'u manevi şiddet yanında fiziki şiddeti de minik bedenlerinde yaşayan şiddet mağduru çocuklar. Çadırlarda, derme çarpma barakalarda, kamplarda ve de sokaklarda hemen yanı başımızda yaşayan çocuklar. Savaştan, ateşten, yoksulluktan ve yokluktan canını kurtarmak için Avrupa'nın bir parçası olan ülkemize sığınan, Ortadoğu'da 'insanlığın ortak ayıbı' olan biçare çocuklar. Çoğunun okula gitmediği, gidemediği çocuklar.

Haberin Devamı

'Medeniyet sokaklarında' dilendirilen, üşüyen, tacize uğrayan, horlanan çocuklar. Küçücük yaşta fuhuşa sürüklenen, cinsel istismara uğrayan çocuklar. Bu sadece Türkiye'nin değil tüm insanlığın ve dolayısıyla Avrupa'nın bir sorunudur" diye konuştu.

"TALİBAN, BOKO HARAM, IŞİD"

'Ulusal güvenlik' konusunun çocukları görmezden gelmenin nedeni olamayacağını vurgulayan Bakan, "Eğer AB, Bölgesel Politikalar kapsamında insanlığın vicdanına emanet olan bu çocuklara el atmazsa diğer ülkelerdeki mülteci kamplarındaki çocukların akıbeti ne olduysa bu çocukların akibeti de öyle olacak. Afganistan savaşında Pakistan kamplarında yaşamak zorunda kalan Afgan çocuk mültecilerden Taliban; Afrika'daki mülteci kamplarından Boko Haram; Ortadoğu ve Avrupa'daki mülteci kamplarından IŞİD çıktı. Yani bu çocuklar, eğitim göremezler ise ne olacaklarını öngörmek için kahin olmak gerekmiyor. Ulusal güvenlik bu çocukların sorununu görmezden gelmek için bir neden değildir" dedi.

Haberin Devamı

"AVRUPA GÖÇ KONUSUNDA AHLAKİ OLARAK SINIFTA KALMIŞTIR"

AB'ye çocuklar için harekete geçme çağrısında bulunan Bakan, sözlerini şu şekilde tamamladı:

"Avrupa göç konusunda ahlaki olarak sınıfta kalmıştır. Türkiye'nin ahlaki sorumluluğunu yerine getirdiği süreçte Avusturya'nın, Macaristan'ın göçmenlere tavrını ve açıklamalarını unutmuyoruz. Geçen yıl yine burada Avrupa'ya gelecek 30 bin göçmenle ne yapılacağı konuşuluyordu. O zaman Türkiye'de 3 milyon olan göçmen sayısı bugün 4 milyona çıktı. Bu sorunu bu çocuklar için, ülkemiz için; Ortadoğu için, Avrupa için, kısacası insanlık için avantaja çevirmeliyiz. AB, Bölgesel Politikası'nda bu çocukların eğitimi için bir başlık açmalı, eğitim projeleri hazırlamalı. Bu konu yalnız Türkiye'nin sorunu olmamalı, Türkiye tek başına bu sorunun üstesinden gelemez. Ülkemiz bu konuda yalnız bırakılmış durumda. AB'nin bu konuda politika geliştirmesini gerektiğini düşünüyorum."

 

BAKMADAN GEÇME!