Aort Anevrizma tanısı hayat kurtarır

Güncelleme Tarihi:

Aort Anevrizma tanısı hayat kurtarır
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2021 03:55

ÖZEL İzmir Gazi Hastanesi’nden Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Alkan Arpaçay, aort balonlaşmaları hakkında önemli bilgiler verdi.

Haberin Devamı

Arpaçay, kalpten pompalanan kanın vücudumuza aort adı verilen atardamar tarafından dağıtıldığını hatırlatı. Aortun vücudumuzun en kalın atardamarı olduğunu ifade eden Opr. Dr. Arpaçay, “Sol ventrikülden çıktığında 3 cm olan çapı, aşağı indikçe 1.75 cm’ye kadar azalır. Organlarımıza giden bütün atardamarın hepsi aorttan çıkar. Aort, kalpten ayrıldıktan sonra aşağı doğru yönelir, göğüs boşluğunu geçer, diafragmadan karına girer, burada da çeşitli organlara dallar verdikten sonra karın alt kısmında ikiye ayrılır ve bacak atardamarlarıyla devam eder” dedi.

ERKEKLERDE DAHA SIK

Abdominal aort anevrizmasının (AAA) aortun karın bölgesindeki kısmının bir bölümünün genişlemesi, deyim yerindeyse balonlaşması anlamına geldiğini kaydeden Opr. Dr. Arpaçay, “Anevrizma denilebilmesi için genişlemenin olduğu yerde çapın, aortun normal çapının yüzde 50’sinden fazla olması gerekir. Aort anevrizmaları göğüs bölgesinde de olabilir fakat karın bölgesinin anevrizmaları çok daha fazla görülür. Karın bölgesinin anevrizmaları, tüm aort anevrizmalarının yüzde 75’ini oluşturur, erkeklerde daha sıktır ve yaş arttıkça görülme sıklığı artar. 65 yaş üstü erkeklerin yüzde 12 ile 13’ünde, kadınların ise yüzde 6’sında gözlemlenmektedir” diye konuştu.

Haberin Devamı

YAŞAMSAL ÖNEMİ VAR

OPR. Dr. Alkan Arpaçay, balonlaşmada risk faktörlerini ise şöyle sıraladı: “İleri Yaş, beyaz Irk, erkek cinsiyet, sigara içimi, aile öyküsü, HT, hiperkolesterolemi, PAH, KAH, KOAH, periferik anevrizma. Anevrizmalar genişlemeye devam edip yırtılabilmesi tehlike teşkil eder. Yırtılma durumunda aort içindeki kan süratle karın boşluğuna dolar ve yırtığın büyüklüğüne göre kısa bir zaman içinde ölüm meydana gelir. Yırtılan anevrizmalarda ölüm oranı yüzde 70 ile 90 arasındadır. ABD’de her yıl AAA yırtılmalarında 15 bin kişi kaybedilmektedir. Bundan dolayı aort anevrizmalarının tanısı, yırtılmadan tedavisinin yapılabilmesi yönünden yaşamsal öneme sahiptir.

DAHA KONFORLU BİR YÖNTEM

MODERN tıpta son gelişmelerin ışığında ameliyatla tedavi edilen aort balonlaşmalarının yüzde 70’ten fazlasının kapalı yöntem denilen endovasküler girişimiyle tedavi edildiğini kaydeden Opr. Dr. Arpaçay, “Açık ameliyata göre daha konforlu olan bu yöntemde kasık bölgesine yapılan 3 cm’lik kesiden özel kateterler ile damarın içine girilmektedir. Anevrizmanın olduğu damar bölümüne içerden teknolojik olarak yüksek standart taşıyan damarların anevrizmayı ortadan kaldıracak şekilde yerleştirilmektedir. Anevrizmanın olduğu yere getirilen suni damar şişirilir ve dikiş yerine içerden destek sağlayan stentler ile damara tutturulur. Bu sayede anevrizma kasıktaki kesiden başka bir kesi yapmadan içerden tedavi edilebilmektedir. İçerisinde kanı taşıyan yapay damarın olduğu anevrizma zamanla söner ve tedavi bu şekilde sağlanmış olur. Endovasküler, kapalı yada stent greft onarımı olarak bilinen bu yöntemde yüksek oranda başarılı sonuç elde edilmekte, genel olarak kan kullanılmamakta, lokal anestezi ile işlem yapılmaktadır. Ayrıca tedavi sonrasında 48 saat gibi kısa sürede hasta taburcu edilip günlük yaşantısına dönebilmektedir” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!