Anne adaylarına sağlıklı gebelik için öneriler

Güncelleme Tarihi:

Anne adaylarına sağlıklı gebelik için öneriler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2022 05:53

BODRUM Amerikan Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Kemal Göl, gebe kalmak istenen zamandan 3 ay öncesinde uzman doktorla ön görüşme yapılması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Sağlıklı bir gebeliğin en doğru yolunun onu önceden tasarlamak olduğunu belirten Doç. Dr. Göl, “Doktorunuzla yapacağınız görüşmede, erken gebelik döneminde bebeğinize önemli zararlar verebilecek bazı enfeksiyon etkenlerine karşı bağışık olup olmadığınız gözden geçirilecek, gerekirse aşı önerilecektir. Eşiniz veya sizin ailenizde kalıtsal bir hastalığın varlığı sorgulanacak ve gebelik sırasında sorun yaratabilecek genel sağlık durumunuz açısından bazı tetkikler önerilebilecektir. Bebekte oluşabilecek bazı sakatlıkları önlemeye yönelik olarak folik asit desteği planlanacaktır” dedi.

NELER YAPILMALI?
Doğum öncesi süreçte ve gebelikte annenin sağlığına herhangi bir zarar vermeden sağlıklı bir bebek doğurabilmesini hedeflediklerini dile getiren Doç. Dr. Kemal Göl, şöyle devam etti: “Gebe kalmayı düşündüğünüz aylarda, bebeğe zarar verebilecek etkenlerden uzak durmalısınız. Tüm gebelik boyunca ve özellikle ilk 3 ayda sigara, alkol ve doktorunuzun bilgisi dışındaki tüm ilaçlardan sakının. Gebelik boyunca kedi-köpek dışkısı ve çiğ etten uzak durun. Salata gibi çiğ yenen sebzelerin çok iyi yıkandığından emin olun. Toprakla uğraşırken eldiven giyin. Bulantı-kusmalar için sık ve az miktarda kuru gıdalar tüketin. Doktorunuz önermediği müddetçe bulantı kesmek için verilen ilaçları kullanmayın. Kabızlık yakınması için mümkün olduğunca bol sıvı alın, posalı yiyecekler yiyin. İşiniz günde 3 saatten fazla çalışmayı gerektiriyorsa, en az 2 saatte bir 10-15 dakika dinlenin ve erken doğum risklerini doktorunuzla tartışın.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!