Ameliyatlarda robotik dönem

Güncelleme Tarihi:

Ameliyatlarda robotik dönem
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2021 13:37

Prof. Dr. Fatih Şendağ, robotik cerrahiyle yapılan kapalı minimal invaziv cerrahisinin ameliyat başarısını artırdığını söyledi.

Haberin Devamı

 

Özel Sağlık Hastanesi Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Fatih Şendağ, üç boyutlu görüntüleme ve kapalı(laparoskopik) olarak gerçekleştirilen robotik operasyonlar hakkında bilgi verdi. “Robotik cerrahide, açık ameliyat yöntemine göre hastanın vücudunda daha az kesi ve travma oluştuğu için iyileşme süresi de ciddi oranda azalıyor” diyen Prof. Dr. Fatih Şendağ, şöyle devam etti:

İYİLEŞME SÜRESİ KISALDI

“Eskiden bir ay kadar devam eden iyileşme süresi bu yöntemle birlikte ertesi gün veya 1 hafta kadar sürüyor. Açık cerrahiye kıyasla, insanlar normal yaşantısına daha erken dönebiliyor ve iş gücü kaybında da azalma görülüyor. Robotun kolları 540 derecelik manevralarla el bileğinin tüm hareketini ve fazlasını yapabilen hareket kabiliyetine sahip. Hastaya dokunmadan uzaktan çok zor ameliyatları yapabiliyoruz. 3 boyutlu olarak büyük görüntülerle açık cerrahide göremeyeceğimiz ince damarları, sinirleri ve milimetrik yapıları görebiliyoruz. Hassas ameliyatlarda robotik cerrahiyi tercih ediyoruz.”

Haberin Devamı

FARKLI TÜR OPERASYONLAR

Prof. Dr. Fatih Şendağ, Özel Sağlık Hastanesi’nde Da Vinci robotik cerrahi teknolojisini kullandıklarını ve bu robotla farklı türlerdeki operasyonları yapabildiklerini kaydetti. Şendağ, “Miyom, çikolata kisti, kanser ameliyatları, rahim, yumurtalık tüpleri ameliyatı, rahim sarkması, idrar kaçırma gibi cerrahilerin hepsini uygulayabiliyoruz. Bu alanda referans bir merkez haline gelmek istiyoruz. Bu bir ekip işidir; cerrahi ekipman, ameliyathane ekibi ve en önemlisi de cerrahin deneyimi ve bu teknolojiye hakim olması da çok önemlidir” dedi.

 
CANLI YAYINLA AMELİYAT

NORMALDE 4- 5 delikten yapılan laparoskopik ve robotik cerrahi ameliyatlarında bir ilke imza atarak göbek deliğinden tek delikle ameliyat gerçekleştirdiği bilgisini veren Prof. Dr. Fatih Şendağ, “Normalde çoklu deliklerden gerçekleştirilen laparoskopik operasyonu Türkiye’de ilk defa 2009’da tek delikten gerçekleştirerek yaptım. Bana ait olan bu teknikle aynı operasyonu robotik cerrahiyle de 2012 yılında gerçekleştirdim. Bu operasyon İzmir’den Washington’a canlı yayınla dünyada ilk defa gerçekleştirilen bir ameliyat olarak literatüre girdi. Amerika’da ve Avrupa’da laparoskopik ve robotik cerrahi konusunda önemli kongrelere hem konuşmacı hem de eğitmen olarak katılıyorum. Hem ülkemizde hem de dünyada otör olarak kabul ediliyorum. Dünyanın her yerine gidiyorum. Bu anlamda Türkiye’de de bu tekniklerin gelişmesi için eğitimler düzenledik. Elde ettiğim bu deneyimlerimi paylaşmak ve yaygınlaştırmak için Türkiye’nin 4 bir yanına giderek her yerde ameliyatlar yaptım ve meslektaşlarıma eğitimler verdim” ifadelerini kullandı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!