Güncelleme Tarihi:
İSTANBUL,(DHA) Büyük çoğunluğunu Balkan göçmenlerinin oluşturduğu Koca Hıdır köyünde her bir hane kestiği kurbanı tam ortadan ikiye ayırıp yarısını köy meydanına getiriyor. Dev kazanlarda kaynatılan etler köye gelen misafirlerin hakları da dahil olmak üzere herkese eşit dağılıyor. Böylece kurban kesemeyen tek bir kişinin dahi bayramı et yemeden geçirmesinin önüne geçilmiş oluyor.
Kırklareli Koca Hıdır köyünde yüzlerce yıllık bir gelenek her kurban bayramında istisnasız tekrar ediliyor. Atalarının Balkan göçmenleri olduğunu söyleyen köylüler söz konusu geleneği onlardan öğrendikleriyle, her bir ayrıntıya dikkat ederek hayata geçirdiklerini belirtiyor ve bunun atalarına olan saygının da bir ifadesi olduğunu söylüyor.
KURBAN EŞİT OLARAK 2'YE BÖLÜNÜYOR
Bayram namazından sonra kurban edilen hayvanı eşit olarak ikiye bölen köylüler, bir parçayı şimdi atıl olan köy okulunun bahçesine getirerek ibadetlerinin sosyal bölümünün de eksiksiz olmasını amaçlıyor.
GÖNÜLLÜ KÖYLÜLERİN GÖZETİMİNDE
80 haneli köyde kurban kesenlerin istisnasız getirdiği etler, muhtarlığın öncülüğünde kurulan gönüllü ekip tarafından parçalara ayrıldıktan sonra dev kazanlarda pişirme işlemi başlıyor. Kaynatılan etler piştikten sonra köyde bulunan herkes yine okulun bahçesine davet ediliyor..
EŞİT PAYLAŞIMIN ÖNEMİ
Bu aşamada misafirler, köy sakini ya da komşu yerleşim yerlerinden olup kurban kesemeyenlerin etleri eşit paylaşmasına büyük özen gösteriliyor. Önceden isim isim hazırlanan listelere, ismi olmayan ama et almaya gelenlerin sayısı da eklendikten sonra dağıtım başlıyor.
DUA OKUNARAK SONLANDIRILIYOR
Dev kazanlardaki etler tamamen bitene kadar dağıtım devam ediyor. Et fazlası kalırsa tekar tekrar dağıtım yapılıyor. Köy sakinlerinin "Atalarımızın geleneği" dediği kurban bayramı geleneği dua okunmasıyla sonlandırılıyor.
(FOTOĞRAF)