"Ramazan ayında metabolizmayı hızlandırmak önemli"

Güncelleme Tarihi:

Ramazan ayında metabolizmayı hızlandırmak önemli
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2017 10:31

"Ramazan ayında metabolizmayı hızlandırmak önemli"

Haberin Devamı

İSTANBUL, (DHA) RAMAZAN'da yediklerimiz kadar yediklerimizin miktarı da önemlidir. Her bireyin metabolizma hızı farklıdır. Yaşa, cinsiyete, boya ve fiziksel aktivite vb. göre değişiklik gösterir. Uzun süreli açlık sonunda iftarda yediklerimize çok dikkat etmemiz gerektiğine dikkat çeken Medicana Anne, Çocuk Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Cansu Kolukırık her bireyin metabolizma hızının farklı olduğunu, bu nedenle yaşa, cinsiyete, boya ve fiziksel aktiviteye göre beslenme planı çıkarılması gerektiğini belirtti. 

IHLAMUR İÇEBİLİRSİNİZ

Diyetisyen Kolukırık, "Gün içerisinde yavaşlayan metabolizmaya iftarla beraber yağlı ve kalorili besinleri yüklediğimizde o besinler hem hazımsızlık ve şişkinlik yapar, hem de besinlerin vücutta yağ olarak depolanmasını sağlar" dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

En önemli sorunlarımızdan biri Ramazan'da su tüketimidir. Metabolizmayı çalıştırmanın da en güzel yollarından biri bol su içmektir. Yaz aylarına denk gelen bu Ramazan ayında havaların ısınmasıyla beraber terleme oranımız artacak. Vücuttan daha fazla su atılacaktır. Biz de atılan suyu mutlaka yerine koymalıyız. Ramazan ayında sahur öncesi ve sonrası ve iftar açarken ve iftar sonrası yatana kadar en az 2-2.5 lt su içmeliyiz, ıhlamur gibi bitki çayları tüketmeliyiz. Maden suyu içerek de sıvı ve mineral ihtiyacımıza katkıda bulunabiliriz."

"SAHURDA PEYNİR ZEYTİN YEMEYİN"

Sahur vaktinin erken olması nedeniyle uykusunu bölmek istemeyenlerin sahuru atlamasına neden olabileceğini belirten Kolukırık, şunları söyledi:  

"Sahur yapmayan bireylerde ise gün içinde halsizlik, yorgunluk, dikkatsizlik görülebilir. Sahur öğününde alabileceğimiz proteinin yetersiz tüketilmesi de kas kaybına neden olur. Bu durum sağlıksız ve istenmeyen bir durumdur. Sahur öğünü mutlaka yapılmalıdır. Sahur öğününün kahvaltı gibi yapılması daha doğrudur. Kişide kolesterol problemi, kalp hastalığı, safra kesesi veya pankreasla ilgili bir sıkıntısı yoksa sahurda tam bir haşlanmış yumurta tüketilmesi kişiyi tok tutması açısından önemlidir. Diğer durumlarda yumurtanın sadece beyazı veya lor peyniri gibi proteinden zengin peynir tüketimini önerebiliriz. Peynir ve zeytin salamura olmamalıdır. Tuzsuz peynir ve zeytin tüketilmesi ya da zeytin yerine ceviz, fındık gibi yağlı tohumlar tüketilmesini öneririm. Bal, reçel gibi basit şeker içeren besinler kişiyi gün içerisinde susatır ve çabuk acıktırır, bu yüzden önermem.

Ekmek de mutlaka tüketilmelidir. Beyaz ekmek yerine Tam buğday, çavdar, yulaf, kepekli ekmek tüketilerek gün içerisinde tokluk sağlanabilir."

İFTARDA YOĞURT YERİNE CACIK DAHA FAYDALI

İftarın geç saatte olmasının da midede rahatsızlık yaratabileceğini belirten beslenme uzmanı ve diyetisyen Cansu Kolukırık, yenilen yemeklerin midede rahatsızlık vermesini kolaylaştıracağını açıkladı ve sözlerine şöyle devam etti: 

"Ara vererek ve yavaş yemek yemek iftarda çok önemlidir. İftarınızı 2 bardak su veya 1 adet hurma ile beraber 1-2 bardak su ile açılmalıdır. 5 dakika ara verip 1 kase çorba içilerek bütün gün boş kalan mideye sağlıklı bir açılış yapılmış olacaktır. Çorba sonrası 10-15 dakika ara verip ana öğüne geçtiğimizde hafif tokluk durumu oluşur ve bu da daha az öğün yenilmesine neden olur. Yavaşlayan metabolizmayı da sıvıyla beraber canlandırmış oluruz. İftarda sebze veya salata sofrada mutlaka bulunmalıdır. Sebzeler bol lif içerdiği için bağırsakların çalışmasına katkıda bulunur ve mideyi tok tutup hafif beslenmemizi sağlar. Etin yemeklerin içinde olması veya haftada 2-3 kere ızgara tavuk veya et tüketilmesi de protein ihtiyacının karşılanması açısından önemlidir. İftarda yoğurt yerine ayran veya cacık tüketmeyi susuz kalmamak açısından daha çok önerebiliriz."

GÜNÜNÜZE HAREKET KATARAK RAMAZANI RAHAT GEÇİRİN

Ramazanda iftar sonrası midenizi rahatlatmak için yavaşlayan metabolizmayı canlandırmak için günde 30 dakikalık yürüyüşler yapmanın yorucu olmayacağını söyleyen Kolukırık "Kısa yürüyüşler canlandırır ve rahatlatır, Fiziksel aktivitenizi arttırmak Ramazanı rahat geçirmenizi sağlar. Gün içerisinde sabahın erken saatlerinde de yürüyüş yapabilirisiniz. Güneş ışığına direk maruz kalmadan yürümenizi tavsiye ederim. İftar sonrası ve sabahın erken saatleri yürüyüş için en uygun zaman dilimidir" dedi.

(FOTOĞRAFLI)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!