Numan Kurtulmuş: (Cumhurbaşkanının fesih yetkisi) Böyle bir şey yok. Külliyen yalan

Güncelleme Tarihi:

Numan Kurtulmuş: (Cumhurbaşkanının fesih yetkisi) Böyle bir şey yok. Külliyen yalan
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2017 14:47

Numan Kurtulmuş: (Cumhurbaşkanının fesih yetkisi) Böyle bir şey yok. Külliyen yalan

Haberin Devamı

 

 


Enver ALAS/İSTANBUL, (DHA) BAŞBAKAN Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "(Cumhurbaşkanının fesih yetkisi)" Diyor ki, 'bir sabah kalkacak kafası kızacak meclisi feshettim'. Böyle bir şey yok. Külliyen yalan" dedi.
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Bağcılar Belediyesi, SETA ve Marmara Belediyeler Birliği tarafından ortaklaşa düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Sistemi ve Yerel Yönetimler Sempozyumu'na katıldı. Bağcılar Wyndham Otel'de düzenlenen sempozyumun açılışında konuşan Numan Kurtulmuş, vesayetçi sistemi ortadan kaldırmak, çatışmacı sistemi sona erdirmek, çift başlılığı ortadan kaldırmak, siyasi ve ekonomik istikrarsızlıkları önlemek için yeni bir anayasaya ve hükümet sistemine ihtiyaç olduğunu söyledi.

"EVET OYLARININ EĞRİSİ YUKARIYA DOĞRU HIZLA GİDİYOR"

16 Nisan'da yapılacak referanduma 3 hafta kaldığını belirten Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Bendeniz her hafta Anadolu'da çok çalışan bir kardeşiniz olarak başlangıcından bu yana gözle görülür, elle tutulur bir şekilde 'Evet' oylarının eğrisi yukarıya doğru hızla gidiyor" diye konuştu.

"BU YALANLARLA BİRKAÇ 'HAYIR' OYUNU ARTIRACAĞINI ZANNEDİYOR"

Kurtulmuş, "Evet oyları yukarıya doğru çıktıkça maalesef Cumhuriyet Halk Partisi ve 'Hayır' cephesi de çok hareketleniyor. CHP, üzerine düşen bir takım yalanlarla milletin kafasını bulandırmaya çalışıyor. Bu yalanlarla birkaç 'Hayır' oyunu artıracağını zannediyor. Şimdi diyorlar ki 'Cumhurbaşkanı 2. döneminin son yılında istifa eder yeniden bir seçim yapar ve bir 5 yıl daha gelirse'... Mübarek, çalış çabala da sen Cumhurbaşkanı ol. Kendilerinden birinin Cumhurbaşkanı olacağına dair hiçbir kanaatleri yok, 'ne kadar yalanla biz bunlardan birisinin Cumhurbaşkanlığını engellersek' diye çalışıyorlar. Böyle bu milletin gönlünde yer edilmez" dedi.

CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİNİN GETİRDİKLERİ

Konuşmasında 18 maddelik Cumhurbaşkanlığı sisteminin neler getireceğiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Numan Kurtulmuş, yeni sisteminin bazı avantajlarını anlattı.

"HIZLI VE DOĞRUDAN BİR HÜKÜMET KURULUYOR"

Sistemin en önemli avantajlarından birinin hızlı hükümet kurmayı getirdiğini aktaran Kurtulmuş, şunları söyeldi:

"Halk kimi Cumhurbaşkanı seçerse ertesi gün hükümetini ilan edip görevine devam edecek. Diğer sandıkta da milletvekillerini seçecek. Milletvekilleriyle de yasamayı belirleyecek, onlar da kanun yapacaklar. (Mevcut sistemde) Kurulamayan hükümetler, 7 Haziran'da yaşadık. Ben de CHP ile yapılan görüşmelerde istikşafi heyetinde vardım. Konuş Allah konuş, görüş Allah görüş; ortaya bir sonuç çıkmadı. Türkiye 7 haziran 1 Kasım arasındaki süreyi kaybetti. Artık aylarca kurulamayan hükümetler, kirli hükümet pazarlıkları bundan sonra geride kalıyor. Bundan sonra hızlı ve doğrudan bir şekilde hükümet kuruluyor."

"YASAMA İLE YÜRÜTMEYİ BİRBİRİNDEN AYIRIYORUZ"

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, sistemin getirdiği önemli avantajlardan birinin yeni anayasayla birlikte yasama ve yürütmenin birbirinden ayrılacağını söyledi. Kurtulmuş, "CHP ve 'Hayır' bloğunun en fazla yalan söylediği yerlerden birisi burası. Tam tersine bugün ki sistemde hükümetin istemediği hiçbir yasa teklifi meclise gelmiyor. Yani hükümet kimse yasama da o aynı zamanda. Bu sistem altında yıllardır bu böyle. Şimdi yasama ile yürütmeyi birbirinden ayırıyoruz. Cumhurbaşkanının kanun yapma yetkisi yok. Hükümetin yasa tasarısı gönderme yetkisi yok. Yasamayı sadece TBMM yapacak.Ayrıca bir adam hem milletvekili hem bakan olamayacak. Böylece herkes kendi işini yapacak. Yasama ve yürütme başka şekilde çalışacak" ifadelerini kullandı.

"BİZİM ZANNETTİĞİMİZ BÜROKRATLARIN NASIL TIKAÇ GÖREVİ GÖRDÜĞÜNÜ GÖRDÜK"

Mevcut sistemde bürokrasinin de kendi kuralları içerisinde zaman zaman siyaseti tıkayan bir görev gördüğüne dikkat çeken Numan Kurtulmuş, şu şekilde konuştu:

"Biz bunu gördük. Hatta itiraf edeyim, 7 Haziran'dan sonra bile bizim zannettiğimiz bürokratların nasıl tıkaç görevi gördüğünü gördük. Niye? Acaba hükümet değişir mi diye. Bürokratik oligarşi dediğimiz şey, Türkiye'de zaman zaman siyasetin önüne geçer.

Ama 5 yıldan 5 yıla hükümeti değiştirme yetkisi sadece millette olursa bürokratta adam gibi çalışır, başında kim varsa onun istikametinde yoluna devam eder. Milletin sandıktan seçtiği Cumhurbaşkanı ve hükümet sistemi ekibiyle birlikte gelecek ve ekibiyle birlikte gidecek. Arada bürokrasi tıkır tıkır çalışacak. Kurumsal etkinlik artacak ve kurumsal kapasite üst seviyeye çıkacak"

"HİÇBİR SORUMLU DEVLET ADAMI NE OLURSA OLSUN KOLAY KOLAY SEÇİMLERİ YENİLEMEZ"

"Bu paketin en önemli bir başka özelliği de 'darbesavar' olmasıdır" diyen Numan Kurtulmuş, "Eğer Türkiye'de sistem kitlenirse, mümkündür; Cumhurbaşkanı başka tarafa Meclis başka tarafa çekerse karşılıklı olarak Meclis'in ve Cumhurbaşkanı'nın yenilenmesi kararı alınır. Sayın Kılıçdaroğlu zannediyor ki hep Erdoğan ve Erdoğan gibileri orada oturacak. Öyle anlamış, öyle kabul ediyor. 'Bizden biri artık cumhurbaşkanı olamaz' diyor. Doğru da düşünüyor.Yani yanlış da düşünmüyor değil. Ancak zihninin arkasındaki bu sebepten dolayı diyor ki, 'bir sabah kalkacak kafası kızacak meclisi feshettim' Böyle bir şey yok. Külliyen yalan. Hiçbir sorumlu devlet adamı ne olursa olsun kolay kolay seçimleri yenilemez. Ama bıçak kemiğe dayanır mı dayanır. Darbelere ramak kalır, sistemin kitlenmesine ramak kalır o zaman Cumhurbaşkanı ve Meclis 'biz seçimi yeniliyoruz' der. Cumhurbaşkanlığı seçimi yeniliyoruz derse o anda kendi Cumhurbaşkanlığı'da düşer. O zaman o da seçime gidecek. Dolayısıyla bu bir darbesavar bir maddedir" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, açılış konuşmasının ardından Numan Kurtulmuş'a günün anısına hediye takdim etti.

(FOTOĞRAF) 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!