BETAM Uzmanı Doç. Dr. Ozan Bakış büyüme rakamlarını değerlendirdi

Güncelleme Tarihi:

BETAM Uzmanı Doç. Dr. Ozan Bakış büyüme rakamlarını değerlendirdi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2017 14:29

BETAM Uzmanı Doç. Dr. Ozan Bakış büyüme rakamlarını değerlendirdi

Haberin Devamı

İSTANBUL, (DHA)- BAHÇEŞEHİR Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi ve BETAM Uzmanı Doç. Dr. Ozan Bakış, "Bizim için beklentilerin üzerinde bir büyüme rakamı değil. Çünkü Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) olarak aylık tahmin yapıyoruz. Son notumuzda yüzde 5'lik büyüme beklediğimizi söylemiştik. Ekonomide toparlama bekliyorduk. Öncü göstergeler bunu gösteriyordu zaten" dedi.

 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2017 yılı birinci çeyrek (Ocak-Mart) Gayri Safi Yurtiçi Hasıla verileri açıklandı. Buna göre; gayrisafi yurtiçi hasıla ilk tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak (2009=100), 2017 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5 arttı. Üretim yöntemiyle gayrisafi yurtiçi hasıla tahmini, 2017 yılının birinci çeyreğinde cari fiyatlarla yüzde 14,3 artarak 641 milyar 584 milyon TL oldu.Büyüme rakamlarını değerlendiren Bahçeşehir Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi ve BETAM Uzmanı Doç. Dr. Ozan Bakış, Kullandığımız modele göre öncü göstergeler bunu öngörüyordu zaten. Özellikle ihracat artışı bekleniyordu. Tüketim harcamalarını bu kadar yüksek beklemiyorduk, biz yüzde 5'in altında bekliyorduk. Yatırım harcamalarını biraz daha iyi bekliyorduk, yaklaşık yüzde 5 civarıydı tahminimiz oda yüzde 2 geldi. Rakamlar sürpriz olmadı, ekonomide bir toparlanma bekliyorduk. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış büyüme içinde yüzde 1,6 tahmin etmiştik. Yayınlanan 1,4 oldu" diye konuştu.

"UZUN DÖNEM TAHMİNLERİ İÇİN HENÜZ ERKEN"

Dayanıklı tüketim malları, konut kredileri, stok durumu, gelecek 12 ay için yatırım beklentisi, imalat sanayi üretim endeksi  gibi öncü göstergelerin iyi gittiğini aktaran Bakış, "Ekonomi ile ilgili uzun dönem tahmini yapmak için erken çünkü çok belirsizlik var. Erken seçim, Suriye savaşı gibi haberlerin hepsi etkiliyor. Henüz 2017 yılı 2'nci çeyrek için tahmin modelimizi yapmadık. Önümüzdeki 10 gün içinde ilk tahminimizi yaparız diye düşünüyorum. O zaman daha net konuşabiliriz. Ama ilk çeyrek için bir toparlanma vardı ve öyle oldu" ifadelerini kullandı.

Gelen büyüme rakamlarının olumlu olduğunu fakat Türkiye'nin potansiyel büyümesi için bunun kalıcı olması hatta bir miktar büyümesi gerektiğini dile getiren Doç. Dr. Bakış, "Hala gidecek çok yol var. Bir sistem öngörülebilir olmalı, maliyetler düşük olmalı, Yatırımları teşvik eden belirsizlikleri azaltan her politika iyidir" açıklamalarında bulundu.

(FOTOĞRAF)

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!