Isparta'da şap hastalığına karşı önlem

Güncelleme Tarihi:

Ispartada şap hastalığına karşı önlem
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2020 11:26

Isparta'da şap hastalığına karşı önlem

Haberin Devamı

 

Ali ÇEVİKBAŞ/ISPARTA, (DHA)- ISPARTA İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından ilkbahar şap ve LSD aşılama programları başlatıldı.

Isparta İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri ilkbahar şap ve LSD aşılama programları kapsamında tüm hayvancılık işletmelerini tek tek ziyaret ederek, şap ve sığırların nodüler ekzantemi LSD hastalığına karşı koruyucu aşılamasını yapıyor. Aynı zamanda buzağılara küpe takılarak kayıt altına alınıyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, hastalıktan korunmada aşılamanın çok önemli olduğu, yetiştiricilerin 2 aylıktan büyük tüm büyükbaş hayvanlarına şap aşısını mutlaka yaptırması gerektiği belirtildi.

Açıklamada, "Hastalık büyükbaş hayvanlara sineklerle bulaşan, deride nodül ve yumrularla karakterize edilen, et ve süt veriminde azalma yanı sıra damızlık değerinde düşme ile beraber ekonomik kayıplara neden olan ihbarı mecburi bir durumdur. Hayvanları bu hastalıktan korumanın en etkin yolu aşılama ve sineklerle mücadele etmektir. Ayrıca büyükbaş hayvan sevklerinde veteriner sağlık raporu almak ve buzağı desteğinden yararlanmak için şap aşısı ile beraber sığır nodüler ekzantemi aşısı şartı aranacağından yetiştiricilerimizin mutlaka çiçek aşısı yaptırmaları gerekmektedir. 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 4. maddesi gereğince yetiştiricilerin hayvanlarını aşılatmaları zorunlu olup aksi yönde hareket edenler hakkında ilgili kanuna muhalefetten 2020 yılı için işletme başına 13.934 TL idari para cezası uygulanması hükmü de yasada yer almaktadır. Yine şap ve LSD aşılarından herhangi birinin eksik olması durumunda hayvanların sevklerine müsaade edilmeyecek ve veteriner sağlık raporu düzenlenmeyecektir" denildi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!