Mancınık Kalesi turizme kazandırılmayı bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Mancınık Kalesi turizme kazandırılmayı bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2016 11:09

- Amanos Dağları'nda bulunan ve yaklaşık 800 yıllık geçmişi bulunan Mancınık Kalesi'nin restore edilerek turizme kazandırılması isteniyor- Amanoslar Çevre Koruma ve Dayanışma Derneği Başkanı Aksoy: - ''Define avcıları tarafından harabeye çevrilen kale yok oluyor''

Haberin Devamı

HATAY (AA) - Amanos Dağları'nın Hatay'ın Dörtyol ilçesi sınırlarında yer alan yaklaşık 800 yıllık Mancınık Kalesi'nin turizme kazandırılması isteniyor.

Amanoslar Çevre Koruma ve Dayanışma Derneği (AÇED) Başkanı Hasan Hüseyin Aksoy, beraberindekilerle Dörtyol ilçesine bağlı Çağalık Mahallesi'nde bulunan Mancınık Kalesi'nde incelemelerde bulundu.

Aksoy, incelemelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, yaklaşık 800 yıllık geçmişi olan ve Dörtyol Limanı'nı hakim tepelerden gözetlemek için yapılan kalenin 1290 yılında Dörtyol-Payas arasında büyük bir manastır olarak da kullanıldığını anlatarak, buranın turizme kazandırılmasını istediklerini belirtti.

Kalenin bakımsızlık nedeniyle duvarlarında tahribatlar oluştuğunu anlatan Aksoy, "Define avcıları tarafından harabeye çevrilen kale yok oluyor. Bir tarihi içinde barındıran ve çok sayıda olaya tanıklık eden yer, bugün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Tarihi kesme taşların yer aldığı kalenin dört bir yanı define avcıları tarafından köstebek misali kazılmış. Kalenin giriş kısmında yer alan ve dönemin önemli bilgilerini içinde barındıran yazıtların bulunduğu taşlara da zarar verilmiş'' diye konuştu.

Haberin Devamı

Aksoy, kalenin restore edilmesi için çalışma yapılmasın beklediklerini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!