'İskenderun Körfezi'nden çıkan balıkların yüzde 70'e yakını yabancı türden oluşuyor'

Güncelleme Tarihi:

İskenderun Körfezinden çıkan balıkların yüzde 70e yakını yabancı türden oluşuyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2022 16:07

'İskenderun Körfezi'nden çıkan balıkların yüzde 70'e yakını yabancı türden oluşuyor'

Haberin Devamı

Ufuk AKTUĞ/ İSKENDERUN (Hatay),(DHA)- İSKENDERUN Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan, körfezde atılan ağlardan çıkan balıkların yüzde 70'e yakınının göçmen türlerden oluştuğunu kaydetti.
İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi su ürünleri mühendisliği bölümü öğrencileri, öğretim üyeleriyle körfezde ağ attı. İklim değişikliğinin İskenderun Körfezi’nde oluşturduğu biyoçeşitlilik üzerine yapılan çalışmaya Fakülte Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan da katıldı. Körfezde ağlarını bırakıp toplayan ekip, bilimsel çalışmaları için veri topladı. Prof. Dr. Turan, trol çekimi sonucunda elde ettikleri yabancı türlerin miktarı ve oranının, yerli türlerin sayısal miktarı ve oranı üzerine çalışmalar gerçekleştirdikleri söyledi. Prof. Dr. Turan, "Küresel iklim değişikliğinin ve avcılığın etkilerinin sonucu olarak Akdeniz'de birçok ekolojik değişiklik görülmeye başladı. Bu türlerde buraya geldikleri zaman Akdeniz'in ısınması ile birlikte burada daha kolay kendileri için yaşama ortamı bulmaktadırlar. Bizim kaplumbağalar, ton balıkları, orfozlar, lagos gibi büyük türler, sayısal miktarda azaldığı için yabancı türler burada daha rahat bir ortam bulmaktalar. Burada kendileri için ve sayısal olarak çoğalabilmektedirler. Daha sonra da baskın bir tür hale gelip, yerli türler üzerine baskı oluşturmaktadırlar. Onun için özellikle İskenderun Körfezi'nde ekosistem direncini arttırıcı çalışmalar yapmaktayız. Bunu öğrencilerimize öğretmekte ve onları aşılamaktayız. Onlara ekosistem bilincini şimdiden aşılıyoruz ki kendileri de mezun olduklarında çevrelerinde bununla ilgili mücadele kapsamında etkin olsunlar" dedi.
'YABANCI TÜRLER BASKIN'
Ağların trol teknesine çekilmesinin ardından öğrenciler ve akademisyenlerin bir araya gelerek çıkan canlılar üzerinde yaptığı ilk incelemelerde yabancı Kızıldeniz kaynaklı türlerin çoğunlukta olduklarını gözlemediklerini belirtti. Prof. Turan, yabancı türlerin bolluk anlamında dominant olduğunu, popülasyonunun yüzde 60-70'ini oluşturduğunu gördüklerini kaydederek, şöyle devam etti: "Bunların aşağıda, besin rekabetinde ne kadar besin tükettiklerini de düşündüğümüzde, gerçekten vahim bir durum olduğunu görmekteyiz. Bu türlerin içinden aslan bağlını ekonomiye kazandırma yollarını arıyoruz, çalışmalarımız sürüyor.” (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!