Altınözü biberi, Uluslararası Nuh’un Ambarı listesinde

Güncelleme Tarihi:

Altınözü biberi, Uluslararası Nuh’un Ambarı listesinde
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2021 14:37

Altınözü biberi, Uluslararası Nuh’un Ambarı listesinde

Haberin Devamı

Samim SELÇUK/ALTINÖZÜ,(Hatay), (DHA)- HATAY’da geyik ya da ceylan boynuzu biberi olarak da adlandırılan Altınözü biberi, merkezi İtalya'da bulunan Slow Food Biyoçeşitlilik Vakfı tarafından, dünya genelindeki yerel türleri korumak amaçlı oluşturulan ve 5 bin 323 ürünün bulunduğu Uluslararası Nuh'un Ambarı (Ark of Taste) listesine alındı.
İtalya’da 2003 yılında kurulan Slow Food Biyoçeşitlilik Vakfı’nın dünya genelinde yerel ürünleri korumak, küçük üreticinin kalkındırılması, aracısız satış ve tüm dünyanın bu ürünleri tanımasını sağlamak amacıyla başlattığı Uluslararası Nuh’un Ambarı Listesi’ne Altınözü biberi de girmeyi başardı. Antakya Slow Food üyelerinden Anna Beylunioğlu Atlı, "Bu liste, 1999 yılından beri Uluslararası Slow Food Vakfı tarafından küçük ölçekli üreticiyi desteklemek ve kaybolma riski taşıyan yerel ve geleneksel ürünlere dikkat çekmek amacıyla güncellenmeye devam ediyor" dedi.
Antakya Slow Food Lideri Kenan Yurttagül ise, "Slow Food Antakya Birliği olarak yaptığımız değerli bir grup çalışması ile Altınözü Biberi'nin "Nuh'un Ambarı" listesinde yer almasını sağladık. Biyoçeşitliliği zengin bir bölgede yaşıyoruz, kaybolmaya yüz tutan ürünleri ve bu ürünlerin üretimlerini yeniden canlandırmak için çalışmalarımız devam ediyor. Bu çalışmalarda katkılarından dolayı Slow Food Tarsus Lideri Yasmina Lokmanoğlu'na, Antakyalı akademisyen Anna Beylunioğlu Atlı'ya ve Lemye Şahin'e teşekkür ederim" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!