Kuşköy'de Kuş Dili Festivali

Güncelleme Tarihi:

Kuşköyde Kuş Dili Festivali
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2017 18:22

Kuşköy'de Kuş Dili Festivali

Haberin Devamı

Hakan KABAHASANOĞLU/ÇANAKÇI (Giresun), (DHA) - KUŞKÖY 20'nci Kuşdili Kültür ve Sanat Festivali, Giresun’un Çanakçı İlçesi'ne bağlı Kuşköy'e gerçekleştirildi. Yöre sakinlerinin birbirleri ile ıslık çalarak haberleştiği Kuşköy'de renkli görüntüler yaşandı.
Geleneksel ıslıkla haberleşme yöntemi olan kuşdilinin gelecek nesillere aktarılması ve unutturulmaması amacıyla düzenlenen festivale Çanakçı Belediye Başkanı Tuncay Kasım, kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. UNESCO tarafından, 'İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'ne aday olan ıslıkla haberleşme yöntemi kuşdilinin gelecek yıllara taşınması için düzenlenen festival renkli görüntülere sahne oldu. Festivalin açılışında konuşan Çanakçı Belediye Başkanı Tuncay Kasım, kuşdili uygulamasının yörede yüzyıllardır kullanıldığını belirterek, bu kültürün sonsuza kadar devam etmesini diledi. Başkan Kasım şöyle konuştu:
"Bu topraklarda, yöre insanlarının yaşadığı günden bu yana var olan geleneğin şenliğin havasına bürünmüş halidir festival. Önceden yaşam tarzının bir yansımasıydı. Şimdi cep telefonlarıyla sadece gösteri amacıyla kullanılıyor. Gelecek nesillere aktarılması noktasında biraz sıkıntı çekilen, bu dünyanın kültürel miras bakımından en olağanüstü varlıklarından biridir kuşdili. Umarım bu gelenek bu coğrafyada sonsuza kadar devam eder. Gökyüzünde ıslık seslerimiz her daim yankılanır, gelecek nesillere aktarılır."
Konuşmanın ardından yöre halkı tarafından kuşdili ile konuşma gösterileri yapıldı. Köylüler birbirlerine, 'Bu akşam bize gel', 'yarın çay toplamaya gidelim', 'oyun oyna', 'şapkanı çıkar' ve 'dereden karşıya geç' gibi cümleleri ıslıkla anlatmaya çalıştı.
Yöre halkı ve vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği festival, yerel sanatçıların konserleriyle devam etti.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!