Giresun Ticaret Ve Sanayi Odası, Giresun Üniversitesi’nin Durumunu Değerlendirdi

Güncelleme Tarihi:

Giresun Ticaret Ve Sanayi Odası, Giresun Üniversitesi’nin Durumunu Değerlendirdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2016 12:17

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, Giresun Üniversitesi’nin kuruluşundan itibaren emeklerinin bulunduğunu belirterek Giresun Üniversitesi’nin mevcut tablosunun karşısında suskun kalmalarının mümkün olmadığını söyledi.
Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Meslek Komitesi Başkanları ile bir araya gelerek Giresun Üniversitesi’nin son dönemlerini değerlendiren Çakırmelikoğlu, üniversitenin faaliyetlerini değerlendirme ve süreci takip etme sorumluluğunu kendilerinde gördüklerini dile getirerek, “Giresun Üniversitesi’nin kuruluşundan itibaren emeği bulunan Giresun Ticaret ve Sanayi Odası’nın, mevcut tablolar karşısında suskun kalmasının mümkün olmadığını, bununla birlikte, üniversite çalışmalarının incelendiği bu değerlendirmenin tarafsız ve Giresun’un menfaatleri doğrultusunda yapıldığını kamuoyunun takdirine bırakıyoruz” dedi.
Giresun Üniversitesi’nin proje, AR-GE ve iletişim konusunda çok zayıf olduğunu kaydeden Çakırmelikoğlu, “Göstergelerin en önemlilerinden olan TÜBİTAK, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Avrupa Birliği Projelerinde üniversitemizin kayda değer herhangi bir başarısının olmadığı resmi tablolar ile ortaya çıkmıştır” şeklinde konuştu.
“HEDEF VAR, GİRİŞİM VE SONUÇ YOK”
Giresun Üniversitesi 2014 yılı performans programı hedeflerini de değerlendiren Çakırmelikoğlu, “Üniversitenin hedeflerinde 2014 yılı sonuna kadar AB ve diğer yurt dışı kaynaklardan yararlanarak 15 adet proje üretilmesi, 25 adet TÜBİTAK projesi geliştirilmesi, 25 adet Kalkınma Bakanlığı projesi geliştirilmesi, 2014 yılı sonuna kadar akademik personeli uluslararası araştırmalara yöneltmek için teşvik sistemlerinin oluşturulması, akademik personelin proje planlama, yürütme ve koordinasyon konusunda eğitilmesine yönelik program hazırlanması projeleri vardı. Üniversitemiz, 2014 yılı için belirlemiş olduğu yukarıdaki hedeflerin hiç birini gerçekleştirememiştir” diye konuştu.
Giresun Üniversitesinin 2014-2015 akademik performans sıralamasında dünya genelinde ilk 2 bin üniversite arasına giremediğini söyleyen Çakırmelikoğlu, şöyle konuştu:
“Giresun Üniversitesi akademik performans açısından bölgenin ve ülkenin en zayıf üniversitelerinden biri olup URAP-2014 yılı sıralamasına göre Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi olan 64 üniversite arasında 63. olup sondan 2. sıradadır. URAP -2015 yılı devlet üniversitesi genel sıralamalarında, 95 üniversite arasında 81. sırada yer almaktadır. Gümüşhane Üniversitesi ve KTÜ, 2014-2015 akademik performans sıralamasında dünya genelinde ilk 2 bin üniversite arasına girmiş olup, Giresun Üniversitesi sıralamaya dahi girememiştir. URAP’ın ülkelere göre alan bazlı sıralamasında Giresun Üniversitesi sıralamaya dahi girememiştir.”
“Giresun Üniversitesi 2000 yılından sonra kurulan üniversiteler arasında performans sıralamasında 2010 yılında 51 üniversite arasında 19. sırada yer alırken, 2015 yılında 58 üniversite arasından 38. sırada yer aldı” diyen Çakırmelikoğlu, şunları söyledi:
“Devlet Üniversiteleri akademik performans sıralamasında ise 2010 yılında 96 üniversite arasından 69. sırada, 2015 yılında ise 95 üniversite arasından 81. sırada yer almıştır. Doğu Karadeniz Bölgesi illerinde bulunan üniversitelere bakıldığında Giresun Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi dışında kalan üniversiteler içerisinde en fazla akademisyen ve öğrenciye sahip üniversitedir. Bünyesinde bu kadar akademisyen ve öğrenci bulunduran bir üniversitenin Giresun’un sanayi, turizm, tarım ve diğer sektörlerine destek verecek projeler üretmesi gerekmektedir. SAN-TEZ, ülke genelinde 2012-2014 yılları içerisinde 1189 San-Tez (Sanayi Tez Programı) proje başvurusu arasında 430 tanesi desteklenmeye uygun görülmüştür ancak Giresun Üniversitesi’nin desteklenmeye uygun görülen her hangi bir projesi bulunmamaktadır. TÜBİTAK Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projeleri’nin Geliştirilmesi Programı’na (ARDEB) sunulan proje sayısına bakıldığında performansımızın iyi olmadığı görülüyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından 62 tane önerilen proje sayısından 55 tanesi desteklenirken, Giresun Üniversitesi’nin 8 tane önerilen proje sayısında 1 tanesini desteklendi.”
"AR-GE’YE BÜTÇE AYIRMAYAN ÜNİVERSİTE"
Giresun Üniversitesi’nin Ar-Ge’ye 2013 yılında pay ayırmadığını kaydeden Çakırmelikoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
“2013 yılında açılan üniversite ile AR-GE bütünleşmesinin en önemli göstergelerinden olan TÜBİTAK Teknoloji Transfer Ofisleri (TTO) Destekleme Programı üniversitelerdeki bilgi ve teknolojinin, uygulamaya dönüştürülerek ticarileştirilmesi, üniversite ve özel sektör kuruluşları arasında işbirliği oluşturulması ve sanayinin ihtiyaç duyduğu bilgi ve teknolojinin üniversitede üretilmesini amaçlamaktadır. Türkiye’de birçok üniversite bu destek programına başvurmuş ve üniversite bünyesinde özel sektörün faydalanıcı olduğu ’Teknoloji Transfer Ofisleri’ kurmuştur. Giresun Üniversitesi bu destekten faydalanmamıştır. Bilim Sanayi Bakanlığı tarafından verilen önemli desteklerden olan AR-GE merkezi kurulumu, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri kurulumu için üniversitemizin kayda değer bir başvurusu ve ön çalışması bulunmamaktadır. Yine önemli bir gösterge olan Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki üniversitelerin AR-GE’ye 2013 yılı rakamlarına göre Artvin Çoruh Üniversitesi yüzde 3,90, Karadeniz Teknik Üniversitesi yüzde 3,11, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi yüzde 1,75, Gümüşhane Üniversitesi yüzde 0,45 pay ayırırken, Giresun Üniversitesi’nin pay ayırmadığı görülmektedir.”
“FINDIK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ’NİN İSMİ VAR, ÇALIŞMASI YOK”
Üniversite bünyesinde bulunan Fındık Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin hiç bir araştırma işlevi ve çabası bulunmadığını dile getiren Çakırmelikoğlu, “Bu merkezde çalışan personelin ne iş yaptığını gerçekten merak ediyoruz. Üniversitemizin şehir ile etkileşimi ve şehrin reel aktörleriyle ilişkilerini geliştirilmesine yönelik strateji oluşturma amaçlı analiz ve çalışmaları gözükmemektedir. İlimizde üniversitenin proje geliştirebileceği ve destek sağlayarak katkı sunabileceği birçok sanayi kolu bulunmaktadır. Sadece sanayi değil, tarım ve hizmet sektörü de üniversitenin katkı sunacağı ve geliştirebileceği önemli alanlardır. Üniversitenin mevcut yönetimi tarafından bu olanaklar kullanılamamıştır. Sanayici ve iş adamlarımız danışmanlıktan ve bilim adamı desteğinden mahrum bırakılmışlardır. Yaklaşık 900 öğretim üyesi ve 30 bin öğrencisi bulunan üniversitemiz ildeki sanayi, tarım ve hizmet kollarının herhangi bir tanesinde aktif olarak bulunamamıştır. Sanayinin beklediği danışmanlığı, turizmin beklediği vizyonu ve tarımın beklediği enerjiyi üniversite yönetimi yakalayamamıştır. Giresun’un ihtiyacı olan şehrin potansiyelini akademik kadrolarıyla değerlendirecek, reel sektörle işbirliğine açık, monologdan değil diyalogdan yana tutum sergileyen bir üniversite yönetiminin arzusu içerisindeyiz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!