‘Türkiye ve Japonya iki devlet tek yürektir’

Güncelleme Tarihi:

‘Türkiye ve Japonya iki devlet tek yürektir’
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2020 15:51

Japonya olarak destekledikleri projelerle Suriyeli mülteciler konusunda Türkiye’nin ve mültecilerin bulunduğu kentlerdeki yükü hafifletmeyi amaçladıklarını belirten Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima, “Türkiye ve Japonya coğrafi olarak uzaktır. Fakat iki devlet tek yürektir” dedi.

Haberin Devamı

Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima, Türkiye’deki Japon medya kuruluşlarının temsilcileri ve Türk gazetecilerle birlikte Japonya hükümeti ve Japonya Uluslararası İş birliği Ajansı (JICA) tarafından fonlanan projelerle ilgili Gaziantep’te iki gün boyunca temaslarda bulundu. Japonya Uluslararası İş birliği Ajansı (JICA) Türkiye Ofisi Başkanı Ikuro Nobuhiro'nun da eşlik ettiği ziyaretlerde Büyükelçi Akio Miyajima, gerçekleştirilen projeleri yerinde görerek yetkililerden bilgi aldı. Program kapsamında ilk durak; Japon Hükümeti, IOM, mülteci yardımları NPO KUDRA işbirliğiyle Adana, Şanlıurfa, Hatay ve Gaziantep’teki Suriyeli ve Türk gençlere yönelik Yaşam ve Girişimcilik Desteklerinin Tamamlanması ile En İyi Projenin açıklanması töreni oldu.

Haberin Devamı

PARLAK FİKRİ OLAN GENÇLERE DESTEK

‘Türkiye ve Japonya iki devlet tek yürektir’

Türkiye’de göreve başlamasının üzerinden 2 sene 7 ay geçtiğini belirten Büyükelçi Miyajima Japonya olarak insanların huzur ve refah içinde yaşayabilmelerine önem ve destek verdiklerini ifade etti. “İşbirliğinde bulunduğumuz ortaklarımıza ve projede yer alan herkese en içten teşekkürlerimi sunuyorum. Türkiye ve Japonya coğrafi olarak uzaktır. Fakat iki devlet tek yürektir” diyen Büyükelçi Miyajima Türkiye’deki Suriyelilere 540 milyon dolar yardım sundukları bilgisini de paylaştı. Törende konuşan Uluslararası Güç Örgütü (IOM) Türkiye Misyon Şefi Lado Gvilava ise Japonya’nın 2016 yılından bu yana katkı sunduğunu belirterek “Tüm dünyada işsizlik sorunu devam ediyor. Gençlerin kendi kendine gelir sağlamaları derdindeyiz. Girişimcilik ülkelerin kalkınması için çok önemli” dedi. KUDRA Derneği Genel Müdürü Alaa Fattal ise insanların kendi kendilerine gelir elde etmek amacıyla gerçekleştirilen programdan 361 kişinin yararlandığını, 108 fikir ortaya konulduğunu anlattı. Fattal, 2019’dan bu yana sürdürülen 5 aşamalı projede en iyi fikrin 5 bin dolar ile ödüllendirildiğini de kaydetti. Törenin sonunda dereceye giren en iyi projeler genç girişimciler tarafından tanıtılırken ekip üyelerine belgeleri takdim edildi.

Haberin Devamı

KADINLAR ÜRETTİKLERİNİ TANITTILAR

‘Türkiye ve Japonya iki devlet tek yürektir’

Program kapsamında ikinci ziyaret ise yine Japonya tarafından sağlanan destekle 2016 yılında kurulan Mülteci kadınlara yönelik Kadın Gelişim ve Dayanışma Merkezi (SADA) oldu. Büyükelçi Akio Miyajima Suriyeli, Afgan ve Türk kadınların yer aldığı merkezde yapılan çalışmalarla ilgili sorumlulardan bilgi alarak merkezdeki kadınlarla sohbet etti. Büyükelçi Miyajima’ya Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kadın, Aile, Eğitim ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Abdullah Aksoy da eşlik etti. Kadın kooperatifi olarak faaliyet gösteren merkezdeki kadınlar yaptıkları çanta, kıyafet, ayakkabı gibi ürünleri tanıttılar. Geniş kapsamlı fuarlara katılarak ürünlerini sergilediklerini ve satışlarını yaptıklarını kaydeden kadınlar şu bilgileri verdiler:

Haberin Devamı

‘İMKANSIZ DİYE BİR ŞEY YOKTUR’

‘Türkiye ve Japonya iki devlet tek yürektir’

“2019 yılında Paris Barış Formu’na katıldık. En başarılı 100 girişimden birisi seçildik. Buradaki kadınlar gelir elde edebiliyorlar. Ayakkabı çanta yapımını burada öğrendik. Kadınlar erkeklerden daha güzel çalışmalar yapabilirler bunu ispatladık. İmkansız diye bir şey yoktur. Buraya geldik dil bilmiyorduk bize destek oldular, iş imkanları sağladılar. Hedefimiz daha da çalışmalarımızı büyütmek. Sadece Suriyeli kadınlar değil, Türklerle ve Afganlarla da kaynaşma imkanı oldu. Mutfak atölyemizde ürettiğimiz yemeklerin satışını katıldığımız sergilerde yaptık bayağı beğendiler. Bize destek vermeye devam edin. Paris’e gittik başka ülkelere de gitmeyi ulaşmayı hedefliyoruz.”

Haberin Devamı

EN FAZLA MÜLTECİ AĞIRLAYAN İKİNCİ ŞEHİR

‘Türkiye ve Japonya iki devlet tek yürektir’

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kadın, Aile, Eğitim ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Abdullah Aksoy Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in Aile Bakanlığı’ndan sonra belediye başkanı seçildiğini hatırlatarak iki toplumun arasında sorunlar yaşanmaması için Gaziantep’teki kurumların işbirliğiyle çok sayıda projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Kentte 500 bine yakın Suriyelinin bulunduğunu ve bunun da nüfusun 4’te 1’ine tekabül ettiğini aktaran Aksoy, “Türkiye’de şu anda en fazla mülteci ağırlayan ikinci şehir olma konumunda bulunmamıza rağmen en huzurlu, sosyal entegrasyonun en iyi şekilde sağlandığı şehirlerin başında geliyor. Bazı küçük sorular olsa da iki toplumun uyumunda Gaziantep Türkiye ve dünyada bir modeldir” diye konuştu.

Haberin Devamı

BURADAKİ KADINLAR ASLINDA ROL MODELLER

‘Türkiye ve Japonya iki devlet tek yürektir’

2017 yılında da SADA’yı ziyaret ettiğini belirten Büyükelçi Akio Miyajima ise şunları söyledi: “Buraya finansal desteği sağlayan Japonya hükümeti adına çok memnunum. İki sene sonra geldiğimde geliştiğini gördüm. Korumanın ve iş öğrenmenin önemi çok büyük. İki sene içinde burada hem ev sahibi toplumun hem Türk paydaşların desteğiyle Suriyeli kadınların azmiyle böyle bir ortam sağlandığı için onure oldum. Kadınların toplum için rol model olmak istediklerini gördüm aslında rol modeller de. Sayın Fatma Şahin’in de eforlarıyla Gaziantep de bir rol model, olmaya da devam edecek.”

‘Türkiye ve Japonya iki devlet tek yürektir’


Büyükelçi Miyajima bugüne kadar 9 binden fazla kadın ve kız çocuğunun faydalandığı SADA’nın en yaşlı üyesi Amira hanımla da sohbet etti.

TÜRK-JAPON İŞBİRLİĞİ GAZİANTEP’TE ÇOK GÜZEL HAYATA GEÇTİ

‘Türkiye ve Japonya iki devlet tek yürektir’

Büyükelçi Akio Miyajima ve beraberindeki heyet Japonya Uluslararası İş birliği Ajansı’nın (JICA) desteğiyle hayata geçirilen atık su arıtma tesisini de gezdi. Tesisin kapasitesinin günlük 200 bin metreküp olduğunu belirten GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler şunları kaydetti: “Gaziantep Suriye’ye komşu bir il. Bugün Gaziantep’imiz 450 bir Suriyeli göçmene ev sahipliği yapıyor. Bu göçmenler Gaziantep’e gelince yılda 30 milyon metreküp ilave içme suyuna ihtiyacımız oldu. 2030 yılında olacak nüfusumuza biz hemen kavuştuk. Bir kaç yıl yapmayı planladığımız tesisleri hemen yapmak zorunda kaldık. 2014 yılı çok önemliydi. Japon Hükümeti ve JICA ile çok güzel bir işbirliği yaptık. Sorunlarımızı çözmek için bize destek veren tek devlet Japon devleti oldu. Bu anlamda kendilerine çok teşekkür ediyorum. Şehrin yeni gelişme sahalarında altyapı hizmetlerini gerçekleştirdik. Türk Japon işbirliğinin Gaziantep’te çok güzel hayata geçtiğini düşünüyoruz.” Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç da yapılan yatırımın katma değerinin bölge için çok önemli olduğunu ifade ederek teşekkürlerini iletti.

TÜRKİYE VE JAPONYA OLARAK KALPLERİMİZ YAKINDIR

‘Türkiye ve Japonya iki devlet tek yürektir’

Göreve başladıktan hemen sonra Gaziantep’e gelerek tesisin yapılacağı yeri gördüğünü ifade eden Büyükelçi Akio Miyajima da konuşmasında “Gaziantep nüfusunun yüzde 20’si kadar Suriyeli sığınmacıları misafir ediyor. Bu proje, Gaziantep için birçok avantajlar sunacak olması nedeniyle son derece önem verdiğimiz bir projedir. Projenin planlandığı gibi devam ettirilmiş olduğunu görmekten memnuniyet duydum. Önümüzdeki dönemde de Japon Hükümeti ve JICA işbirliğiyle Suriyelileri destekleyen çalışmalarda Türklerle birlikte çaba sarf etmek içinde olacağımızı destek olacağımızı belirtmek isterim. Türkiye ve Japonya coğrafi olarak uzaktır. Fakat kalplerimiz yakındır. İki devlet tek yürektir.”

‘Türkiye ve Japonya iki devlet tek yürektir’

Büyükelçi Miyajima ve belediye yöneticileri tesiste halay çekerken renkli görüntüler oluştu.

ENSAR TOPLUM MERKEZİ ETKİLEŞİMİ ARTIRIYOR

‘Türkiye ve Japonya iki devlet tek yürektir’

Büyükelçi Akio Miyajima ve beraberindeki heyetin ziyaret ettikleri projelerden birisi de mülteci çocuklara ve bölge halkına yönelik ‘Ensar Toplum Merkezi’ oldu. Yetkililerden tesisle ilgili bilgi alan Büyükelçi Miyajima sınıfları gezerek çocukların dans gösterisini izledi. Yüzde 80’i Suriyeli yüzde 20’si Türklerden oluşan merkezde kursların düzenlendiği, yerel halk ve göçmenlerin etkileşimini artıran sosyo kültürel aktiviteler gerçekleştirildiği kaydedildi.

HER JAPON BİR GECE GAZİANTEP’TE KONAKLAYIP YEMEK YEMELİ

‘Türkiye ve Japonya iki devlet tek yürektir’

Japonya Büyükelçisi Akio Miyajima ve beraberindeki heyet Gaziantep’teki temasları kapsamında Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım ile Meclis Başkanı Mehmet Hilmi Teymur ve beraberindeki yönetim kurulu üyelerini de ziyaret etti.

Valilik ziyaretinde Gaziantep Valisi Davut Gül, gelen mülteciler nedeniyle eğitimde 4 bin 800 dersliğe ihtiyaç duyulduğunu söyledi. “Suriyelilere yönelik Japonya’nın yaptığı çalışmaları takdirle izliyoruz” diyen Vali Gül; Japon hükümetinin eğitim, sağlık, gençlik ve spor konularında desteklerini devam ettirmeleri halinde memnun olacaklarını kaydetti. Suriye’deki terör örgütlerinin temizlenmesi ile Gaziantep ve Türkiye sınırının daha güvenli hale geldiğini vurgulayan Vali Gül Gaziantep’in suç işleme oranı açısından dünyanın en güvenli şehirlerden birisi olduğunu ifade etti. Gül, “Her Japon’un bir gece Gaziantep’te konaklayıp yemek yemesi lazım” dedi. Gaziantep’teki tespitlerini Tokyo’ya rapor edeceğini belirten Büyükelçi Akio Miyajima da “Türkiye mültecilere çok iyi niyetli yaklaşıyor. Gaziantep iyi bir örnek. Yükünüzü almaz için destek vermeye devam edeceğiz” diye konuştu.

DEPREME HAZIRLIK KONUSUNDA DA İŞBİRLİĞİ

‘Türkiye ve Japonya iki devlet tek yürektir’

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ziyaretinde ise Başkan Fatma Şahin, Japonya Büyükelçisi Miyajima’nın kendilerinde ayrı bir yeri olduğunu belirterek büyükelçiyi fahri hemşeri ilan ettiklerini söyledi. Japonya’nın bölgenin sorunları için çok yardımcı olduğunu ifade eden Şahin, yeni dönemde de ulaşım, enerji, üst yapı gibi konularda da çalışmaları devam ettirmek istediklerini ifade etti. Şahin ayrıca Kapadokya’ya gelen Japon turistleri Gaziantep’e de getirme arzusu içinde olduklarını söyledi Japonya’dan JICA’nın Afyonkarahisar’da depremle ilgili bir çalışma yaptığını belirten Fatma Şahin, “Afyon’a teknik bir ekip gönderdik. Biz de Gaziantep’de JICA ile bir çalışma yapmak istiyoruz. Bu Türkiye’deki tüm diğer belediyelere de Türkiye Belediyeler Birliği aracılığıyla örnek bir model olacak. Vatandaş odaklı eğitimler de vermemiz gerekiyor. İlk etapta eğitimlerle başlayabiliriz” ifadelerini kullandı. Deprem konusunda da destek vermeye hazır olduklarını ifade eden Büyükelçi Miyajima, “500 bin Suriyelinin yaşadığı Gaziantep’in yükünü sırtından almak için JICA ve diğer görgütler vesilesiyle çalışmalarımızı sürdürmeyi planladığımızı ifade etmek isterim” dedi.

MOBİL AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI ARACI HİZMET VERECEK

‘Türkiye ve Japonya iki devlet tek yürektir’

Ayrıca Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’yle Japonya Büyükelçiliği arasında imzalanan protokol kapsamında Türkiye’de bir ilk niteliği taşıyan ve Japonya Uluslararası İş birliği Ajansı’nın (JICA) hibe desteğiyle kurulan “Ağız ve Diş Sağlığı Teşhis ve Tedavi Aracı” nın da açılış töreni yapıldı. Ağız ve Diş Sağlığı Teşhis ve Tedavi Aracı şehir merkezine uzak bölgelerde yaşamını sürdüren vatandaşların ayağına giderek ağız ve diş sağlığı problemlerini teşhis ve tedavi edecek. Törende konuşan Fatma Şahin, “JICA, en zor zamanda alt yapı belediyeciliğinde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne çok büyük destek oldu. Hakikaten iki devletin nasıl tek yürek olabileceğini gördük. İnsan sağlığı çok önemli. Aynı KETEM örneğinde olduğu gibi Ağız ve Diş Sağlığı aracı ile taşralarda ikamet eden vatandaşlarımızın ayağına gitmeyi hedefliyoruz. Onlara hizmet konusunda daha elverişli bir uygulama sunma amacındayız” derken Büyükelçi Miyajima da “Herkesin sağlığına ve mutluluğuna katkı sunabilirsek ne mutlu bize. Bu araç Japonya ve Türkiye iş birliğinin örneğidir. İki devlet tek yüreğiz” diye konuştu.

İŞ DÜNYASIYLA İŞBİRLİĞİ KONUŞULDU

‘Türkiye ve Japonya iki devlet tek yürektir’

Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım, Meclis Başkanı Mehmet Hilmi Teymur ve beraberindeki yönetimi de ziyaret etti.derek iki ülke arasındaki yapılabilecek işbirliklerini değerlendirdi. Oda Başkanı Yıldırım, 5 organize sanayi bölgesi (OSB) ile 160 bin kişiye istihdam sağladıklarını belirterek kentin Ortadoğu açısından çok büyük öneme sahip olduğuna dikkat çekti. Yıldırım, Japonya ile de ticari işbirliklerini artırmayı istediklerini söyledi. Büyükelçi Miyajima ise Japon yatırımlarının son dönemde Ankara, Çankırı, Osmaniye gibi illerde yoğunlaştığını Gaziantep gibi illerde de yoğunlaşmasını istediklerini söyledi.

‘Türkiye ve Japonya iki devlet tek yürektir’

Büyükelçi Akio Miyajima Gaziantep'te Zeugma Müzesi'ni de gezdi.

BAKMADAN GEÇME!